Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Близо 5 хил. жалби са подали софиянци в ДНСК

През миналата година и от началото на 2019-та в столицата са премахнати десетина незаконни градежа

Близо 5 хил. жалби са подали софиянци в ДНСК

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Съседи заляха ДНСК с 4900 сигнала и жалби в София, пише вестник „Монитор“, като се позовава на данни от строителния контрол.

Повечето от жалбите са били за обекти от четвърта до шеста категория и премахването им е изцяло в правомощията на районните администрации. 

Още по темата

По информация от сайта на ДНСК през миналата година и от началото на 2019-та в столицата са премахнати десетина незаконни градежа.

Сред тях покривна тераса в район „Витоша“, временна постройка кафене в „Красно село“, стопанска постройка в Долни Богров, надстройка на към съществуващи гаражи, а също и приобщаване на коридор към апартамент в жилищен блок. В кв. Гниляне е било премахнато и нелегално водопроводно отклонение.

ДНСК започна проверка на нелегална мансарда с асансьор, разположена на покрива на кооперация на ул. „Минзухар”№3 в столичния кв. „Лозенец“. Тя е и озеленена, има и соларни панели, климатици, показа репортаж по „Нова телевизия“.

До края на работното време служители на централното управление на ДНСК са проверили документи в Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) към Столична община и в район „Лозенец“. Жилищната сграда е въведена в експлоатация от ДНСК през 2000 г., съобщиха за „Монитор“ от строителния контрол. При проверката в НАГ не са представени строителни книжа и документи за строителството на покрива.

На 7 май не е осигурен достъп за оглед на място. Предстои установяване на извършителя и собственика на строежа, както и издаване на заповед за осигуряване на достъп до недвижимия имот по административен ред, а при необходимост и със съдействието на полицията.

Пред „Нова телевизия“ собственичката твърди, че е наследила имота от сестра си и зет си - преди една година. Тя казва, че си е било така, когато го е получила и е предположи, че документно всичко е уредено. Районният кмет Любомир Дреков обаче заяви, че няма документи за този имот - нито в районната администрация, нито при НАГ. Сградата е с разрешение за строеж от 1997 г., по проект е с плосък покрив.

"Сезирали сме вече ДНСК", каза Дреков. "Ако е незаконно - заповед за събаряне", добави той, като коментира, че "това са общи части при всички положения". Според Дреков "къщата на покрива" е съществувала поне от 2012 г., но не е имало нито сигнал, нито жалба в общината. "Няма как да проверим нещо, за което нямаме сигнал", подчерта той в ефира на „Нова телевизия“.
 

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
България е на 18-то място в света по ръст на цените на жилищата