Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Близо две трети от чужденците в България притежават имот у нас

Българите със собствено жилище са 82,9%, сочат данни на Евростат

Близо две трети от чужденците в България притежават имот у нас

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общо 82,9% от българите притежават собствено жилище, а от чужденците в страната имот имат 62,9 на сто, показват данни на Евростат за 2016 година.

Средно в Европейския съюз трима от всеки десет чуждестранни граждани имат собствено жилище (30,1%). Това е доста под средния дял на европейците, собственици на жилище, които са 70,6%.

Най-много чуждестранни граждани притежават жилища в Латвия (88%), следвана от Естония (85,4%)  и Хърватия  (82,4%). Най-малко чужденци са купили имоти в Словения (19,1%), Австрия (19,9%) и Италия (20,7%).

Най-много местни жители имат имоти в Румъния (95,6%), Хърватия и Латвия (и в двете по 89,9%) и Словакия (89,5%). Най-ниски са тези нива в Германия (49,8%), Дания (58,6%), Австрия (62%) и Франция (63,4%).

Във всички държави членки делът на чужденците със собствено жилище е по-малък от този на притежаващите имот местни жители с изключение на Естония. Там чужденците със собствен имот са 85,4 % при дял от 81% за местните.

Обратната е ситуацията в Австрия, Гърция и Италия, където делът на местните със собствен дом надвишава поне три пъти дела на чужденците с имот, а в Словения – четири пъти.

Източник: Евростат

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 10 месеца
Всъщност процентът на хората, които живеят в де факто собствено жилище, е много по-голям. Ако разгледате данните на ЕВРОСТАТ, ще видите, че в собствено жилище живеят грубо 82.3% от населението, но безплатно или с намален наем живеят още 14.6%. Това са хора, дето ползват жилищата на роднини като собствени. На свободен наем са едва 3.1% от хората.

Още от България
Имотният пазар в България не предлага гoлям избор от завършени нови жилища