IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Кандидатстваме със Сърбия, Гърция и Румъния за Мондиал 2030 г.

Поне засега обаче страната ни няма нито едно съоръжение, което би могло да приеме такива мачове

17:47 | 02.11.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: правителствената прес служба.&nbsp;</em></p>

Снимка: правителствената прес служба. 

България, Гърция, Сърбия и Румъния ще кандидатстват за домакин на световното първенство по футбол през 2030 година. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на  пресконференцията след четиристранна среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия във Варна. 

Премиерът Борисов заяви по-точно, че заслужава да се обсъди идеята на гръцкия му колега Ципрас за 2030 година четирите държави да кандидатстват за световното първенство по футбол, а и за други спортни прояви.

Борисов обясни идеята си с това, че през тази година България и Италия вече са домакинствали Световното по волейбол. Той представи въпросната идея като част от по-широките ни разговори в сферата на газовите доставки и инфраструктурата.

За форума през 2030 г. до момента са обявили своите кандидатури Аржентина, Уругвай и Парагвай (съвместно), Великобритания, както и Мароко, Тунис и Алжир (също съвместно).

Освен това се твърди, че Испания също обмисля евентуална кандидатура заедно с Португалия.

По време на Световното първенство през 2026 г. в САЩ, Мексико и Канада пък за първи път три страни ще са домакини на форума и за първи път ще участват 48 отбора.

В четиристранната среща на високо равнище участваха израелският премиер Бенямин Нетаняху, който е специален гост на форума, премиерите на Гърция и Румъния – Алексис Ципрас и Виорика Дънчила, както и президентът на Сърбия Александър Вучич.

В момента обаче страната ни не разполага с нито един стадион, на който би могла да се проведе надпреварата.

През септември Борисов повдигна темата за изграждането на нов национален стадион, пояснявайки, че държавата може да отпусне „стотина милиона за едно кокетно стадионче", ако българският отбор продължи с добрите си игри. По-късно премиерът определи националния стадион "Васил Левски" като ненужен и призова да се проведе допитване за построяването на ново съоръжение в София.

Също през деветия месец на годината Борисов възложи България да подготви кандидатура за домакинство на младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. Първоначално президентът на МОК Томас Бах окуражи страната да поиска зимни олимпийски игри, но министър-председателят заяви, че предпочита България най-напред да натрупа опит с младежките игри.

Според министъра на спорта Красен Кралев организацията на домакинство на зимните младежки игри ще струва между 30 и 40 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 5 години
Ние 1 национален стадион нямаме като хората, а за такова нещо, ще ни трябват поне 3. Кой ще ги плаща и кому е нужно? В държава без футбол практически...За 2300 година може и да стане. Но за 2030 - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
ако има българско население до тогава ок, щот мондиала мое да го прай на наща територия Албания например или Турция, младо агресивно население, разрастващи се икономики, експанзия, Боце за къде е сене засилил не го знам и първо требе си изкара мандата до края а после вече я камилата я камиларя .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
ford_perfekt
преди 5 години
Я да вземем догодина една олимпиадка да спретнем! Една такава, извънредна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още