Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Борисов: Участъкът от "Хемус" между Буховци и Белокопитово ще е готов за година*

Строителството на 16,3-километровия участък започна в четвъртък и ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет

Борисов: Участъкът от "Хемус" между Буховци и Белокопитово ще е готов за година*

Започна строителството на 16,3 км от автомагистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово. Сред присъстващите на първата копка бе премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА 

За година и два-три месеца ще се справим с този участък. Строителите са в готовност, тръгваме и в двете посоки - към Шумен и към Търговище, така че да се работи максимално бързо.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на даденото начало на строителството на 16,3 км от автомагистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово, съобщава пресцентърът на Министерски съвет.

Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет.

„Минаваме от приказки към реални действия за Северна България. Дългоочакваният проект за доизграждането на автомагистрала „Хемус“, в източната й част, между Търговище и Шуменска област, вече е факт. Убеден съм, че с общи усилия ще успеем качествено и дори предсрочно да завършим успешно настоящия участък“, каза от своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

„Стартираме с един изключително тежък участък, който включва 7 виадукта, едно мостово съоръжение и 10 селскостопански подлеза“, каза още министърът и подчерта, че теренът е хълмист, пресечен и тежък за строителство.

„Магистралите и скоростните пътища водят след себе си сигурност и безопасност, пестят време и допринасят за стимулиране на икономическите активности в страната“, заяви още Нанков и отправи апел към строителите и надзорниците на новия участък от аутобана за качествено изпълнение и денонощни усилия.

Още по темата

На събитието присъстваха още министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов.

Новата отсечка от АМ „Хемус“ трябва да бъде завършена през 2020-та година. Стойността на договора е 119 785 000 лв. без ДДС, които в изпълнение на ангажиментите на правителството са осигурени от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Автомагистралният участък ще бъде с две ленти за движение, две ленти за изпреварване, две аварийни ленти, водещи ивици, два банкета и средна разделителна ивица. Предвидено е изграждането на редица сложни съоръжения –  пътен възел „Буховци“ при пресичането на магистралата с път III-5102 Буховци – Макриополско, както и три връзки – на първокласния път Търговище-Варна с пътен възел „Белокопитово“,  пътен възел „Варна – Търговище“ и пътен възел „Търговище – Варна“. 

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Хемус-16320“, а строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „Консултанти Хемус 2 - 2016“.

Цялата автомагистрала „Хемус“ трябва да е готова до 2024 г.  

Миналата година започна строителството на деветкилометровата отсечка от Ябланица до разклона за Тетевен и се очаква тя да бъде приключена до година и половина. Подготвя се и търгът за 52 км между пътен възел "Боаза" и разклона за Ловеч и Плевен, а пускането в експлоатация на лота се очаква през 2020 г.

Този месец трябва да стартира и тръжната процедура на 85 километровото трасе от разклона Ловеч-Плевен до разклона за пътя Русе-Велико Търново, за да може да бъде реализирано през 2021 г., съобщи през май министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Тогава той прогнозира, че около 160 км от магистралата ще бъдат завършени до края на 2021 г.

Магистрала „Хемус“ е основен приоритет на правителството. Тя трябва да свърже София с Плевен, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Шумен и Варна. Общият брой на населението, което ще се възползва от подобрената инфраструктура е около 2,9 млн. души върху площ от почти 44% от територията на страната.

*Материалът е допълнен в 13,17 ч. с изказването на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
0
 
1
 
23
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Няма лошо. Ама да не се изхвърлят със срока. Има особености - не се знае дали няма да изскочи някое неолитно селище, Не е ясно дали няма да има проблеми и с блатисти терени и т.н. За мен грешката е да се правят естакади и тем подобни. Просто от Белокопитово до пътя Разград-Търговище трябваше да се направи отсечка без влизане и без излизане на Буховци. Няма кого да обслужва - няколко окъсали я села и отдавна неработещото социалистическо летище Буховци на градовете Търговище, Разград и Шумен.. Аз бих спестил всичко излишно за да се докопам до пътя Разград-Търговище. Просто не се знае кога икономическият цикъл ще се обърне и слабия ни растеж ще стане пак спад. Нали не се съмнявате, че това ще стане. Тръмп е достатъчна гаранция. Русия, Турция, още няколко големи държави да удари и готово. Тя Меркел вече би трвога за Турция, нищо , че у нас злобеят масово по форумите за краха на лирата. Има една поговорка - мечката като играе у съседите..... чао.
0
 
1
 
22
преди 6 месеца
Абе само на мен ли ми се струва, че над 7,3 млн. лева на километър е малко скъпичко?
0
 
2
 
21
преди 6 месеца
'Новата отсечка от АМ „Хемус“ трябва да бъде завършена през 2020-та година. Стойността на договора е 119 785 000 лв. без ДДС'

Бат'Бойко говори за година, в статията пишат за две.
Само да не стане за повече, 15км са това.
Резил...
2
 
8
 
20
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Няма вече евро-пари. Сега започва и сривът :)
Само да запитам - за коя година иде реч в изказванията на Винету?
4
 
2
 
19
преди 6 месеца
Онези, които си мислеха, че са по-специални и по-умни от другите предстои да разберат, че не са.

Още от България
Мудната администрация бави строителния процес и оскъпява жилищата