IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери не очакват програмата за саниране да оскъпи имотите във Велико Търново

Санираните жилища обаче ще се продават по-лесно заради по-добрия външен вид, смятат от бранша

13:05 | 12.04.15 г.
Брокери не очакват програмата за саниране да оскъпи имотите във Велико Търново

Програмата за саниране на жилища няма да повиши цените на имотите във Велико Търново, смятат брокери на недвижими имоти в региона, цитирани от агенция „Фокус”.

Под влияние на програмата няма да има и увеличаване на броя на сключените сделки, коментират още от бранша. В същото време обаче програмата ще подобри външния вид на сградите и ще направи продажбата на санираните имоти по-лесна.

''Със сигурност след завършването на програмата и придобиването на един по- добър вид на сградите, тогава естествено ще окаже някакво влияние, но то ще бъде като екстра към имота и няма в голямо процентно отношение да повиши цената на един имот”, смята брокерът Ивайло Славов.

Според него не може да се говори за увеличение на цените в порядъка на 15% или 20% в резултат от действията за обновяване.”Всеки един купувач би могъл да си направи сметката, колко би му струвало да си направи външна изолация, колко би струвало да подмени дограмата'', обясни брокерът. 

Припомняме, че през тази година стартира Националната програма за обновяване на жилищата в страната, по която ще бъдат разпределени безвъзмездно 1 млрд. лева. По данни на регионалния министър Лиляна Павлова към началото на април вече има сключени 250 договора за саниране на жилищни сгради. 

Следващата стъпка по програмата ще е началото на дейностите по енергийно, техническо и конструктивно обследване на сградите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още