Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Брокери очакват 5% ръст на цените на жилищата в София за 2016 г.

Сделките "на зелено" вече формират почти една четвърт от всички сделки, сключени от Arco Real Estate през полугодието

Брокери очакват 5% ръст на цените на жилищата в София за 2016 г.

Снимка: Pixabay

През първата половина на 2016 г. се затвърждава тенденцията към умерено повишение на цените на жилищните имоти и значително увеличение на продажбите в София, сочат наблюдения на брокери.

Ръстът на средната цена на кв. метър на база на сключените от агенцията Arco Real Estate сделки достига 4% през първото полугодие спрямо същия период на 2015 г., съобщиха от компанията. Очакванията на брокерите са за цялата година увеличението да е около 5%.

Анкета

Какъв ръст на цените на жилищата очаквате за 2016 г.?

Коментирай

За периода януари-юни запитванията от клиенти в агенцията са се увеличили повече от два пъти, което води и до ръст на броя на сделките.

Най-предпочитаните от клиентите квартали на София са центърът, “Банишора”, “Витоша”, “Бояна”, “Дианабад”, “Оборище”, “Манастирски ливади” и “Гео Милев”. Най-силен ръст на цените на жилищата за първите 6 месеца на годината се отчита в кварталите “Мусагеница”, “Оборище”, “Дружба”, “Толстой” и “Яворов”. Районът на Докторския паметник в центъра остава районът с най-висока стойност на кв. м жилищна площ.

Продължава да се увеличава броят на сделките с жилищата с две спални за сметка на тези с една спалня. През второто тримесечие делът на сделките с апартаментите с две спални, осъществени от Arco Real Estate, дори леко превишава дела на сделките с апартаментите с една спалня.

Сред жилищата с една спалня най-предпочитани от клиентите са апартаментите с площ 55-65 кв.м и цена 800 - 1 000 евро на кв.м. Продадените жилища с две спални са с площ 85-100 кв. м при цени в диапазона 800 - 900 евро на кв.м.Новото строителство остава най-популярно сред купувачите, заради което се активизира и активността на инвеститорите в сектора. София е лидер по издадени разрешителни за строеж от началото на годината, следвана от Пловдив, Бургас и Варна.

Поради недостатъчното предлагане на качествени, нови завършени жилища все повече купувачи пристъпват към придобиване на жилище в строеж. Т.нар. сделки “на зелено” представляват почти една четвърт от всички сделки, осъществени от агенцията за полугодието. Засиленото търсене катализира и ръст на цените и жилищата в строеж вече не се предлагат с традиционната доскоро отстъпка, сочат наблюденията на брокерите.

Що се отнася до пазара на летни ваканционни имоти, отливът на руските купувачи частично се компенсира от активността на българи и чужденци от други националности, коментират още от компанията. Това е причината за продължаващия спад на цените и сделките. Във ваканционния сегмент активността в момента е съсредоточена в зимните курорти, където дъното на цените на имотите беше достигнато, както и в балнеоложките центрове, като Велинград и Сандански.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
преди 5 години
Arco Real Estate са едни хубавци, които рекламират проекта си на ъгъла на Мадрид и Черковна като "идеален център". И го продават от има-няма 6 години ;-)Иска им се ръст, много ясно. :-D
1
 
6
 
7
ratten до: pepince
преди 5 години
на аврамчо ЧСИ-то му иззе функциите като продавач...аврамчо сега може само да вие под всяка статия като *** под тераса
2
 
12
 
6
преди 5 години
Няма профилна снимка
Е хайде бее, откога чакаме 5% ръст на цените, айде и ние да облажим, а и Аврамчо да продаде хАпартамента от 2005-та...а язе имам цели 3-ри за лЪзганье, така, такаааааааа, цените само нагорье :)
3
 
4
 
5
преди 5 години
Няма профилна снимка
Откриването на нови работни места си е стимул
10
 
8
 
4
преди 5 години
Ще се вдигат. Конюнктурата е такава в момента. Има свободни пари. Няма лихви по депозитите. КТБ... Лихвите по ипотеките са на относително ниски за БГ нива. Миграцията към големите градове. Дано и БФБ тръгне!

Още от България
Индустриалните паркове ще могат да продават земя и сгради