IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери отчитат активизация на имотния пазар в София през второто полугодие

Втората половина на годината ще превърне в най-успешното полугодие за имотния пазар от началото на кризата, смятат от Bulgarian Properties.

18:03 | 11.11.14 г.
Брокери отчитат активизация на имотния пазар в София през второто полугодие

Оптимистичните очаквания за имотния пазар тази година се оправдаха, особено през второто полугодие, когато наблюдаваме значителна активизация на пазара в София, отчитат от консултантската компания Bulgarian Properties.

Според експертите продажбите на жилищни имоти в столицата отбелязват ръст от 15% спрямо миналата година. Те очакват втората половина на 2014 г. да се превърне в най-успешното полугодие за имотния пазар от началото на кризата.

Интересът на купувачите е насочен основно към покупка на апартаменти ново строителство в южните квартали на София, като често се предпочитат обзаведени и готови за нанасяне жилища, отчитат още консултантите. Сделки се сключват на нива от 650 до 800 евро/кв. метър, по данни на компанията.

След като през първото и второто тримесечие цените на жилищата в страната отбелязаха ръстове, през третото тримесечие отново се връщат на негативна територия, макар и изменението да е минимално – 0,1% спрямо предходното тримесечие, сочат данните на Националния статистически институт, оповестени през октомври.

Пазарът на имоти у нас действително бавно се възстановява, но само в най-големите градове на страната, потвърждават данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие. В областните центрове като цяло обаче пазарът изобщо не е в цветуща форма на фона на вътрешнополитическите и икономически проблеми на страната, обезлюдяването, високата безработица, влошените перспективи пред заетостта и ниските доходи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още