Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Бузлуджа става недвижима културна ценност

Монументът е класиран на първо място сред седемте най-известни и застрашени европейски паметници на „противоречивото“ културно наследство

Бузлуджа става недвижима културна ценност

Снимка: Pixabay

Паметникът на връх Бузлуджа ще придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Това реши специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към министъра на културата.

Така на практика се осигурява стабилна териториално-устройствена и юридическа защита на обекта и се ангажира държавата в по-голяма степен да положи грижи за опазването на културната ценност, уточняват от Министерство на културата. 

Още по темата

Монументът Бузлуджа е класиран на първо място сред седемте най-известни и застрашени европейски паметници на „противоречивото“ културно наследство.

Тази седмица от 23 до 25 юли пред паметника на Бузлуджа се организира „Open Buzludza fest”. С набраните средства от феста ще бъдат финансирани дейностите по запазване на мозайките в паметника.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
0
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Сигурно на второ място са класирани албанските погранични бункери...
5
 
1
 
1
преди 4 месеца
Става за Вертикална Ферма за отглеждане на бамбукова биомаса. И за прожектиране на филми защо комунизмът не бива да се допуска да се случи отново , за нищо на света.

Още от България
Югозападният регион в България е с най-евтината обработваема земя в ЕС