Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Бъдещето на кохезионната политика след 2020 г. - в центъра на председателството ни

Забавянето в ремонта на НДК е заради повишените изисквания за сигурност и техническа обезпеченост на сградата

Бъдещето на кохезионната политика след 2020 г. - в центъра на председателството ни

Снимка: БТА

Бъдещето на кохезионната политика след 2020 г. ще бъде една от основните теми на българското председателство на Съвета на ЕС. Това заяви по време на работна среща с журналисти в МС министърът по българското председателство на ЕС Лиляна Павлова.

Тя обяви, че страната ни ще настоява за изготвяне на обща декларация на страните членки по отношение на бъдещите приоритети на общността след 2020 г. Друг основен акцент на нашето председателство ще бъде темата за Западните Балкани и Европа и по-конкретно политиките по отношение на сигурността и миграцията. По отношение на ремонтите на НДК, където ще се провеждат основните срещи и съвети, Павлова призна, че има известно изоставяне, но то било причинено от повишените изисквания за сигурност и техническа обезпеченост на сградата. 

Още по темата

Засега не е ясно с колко точно и дали ще бъде надхвърлен бюджетът от 150 млн. лева, който е определен за председателството. Павлова уточни, че до седмица ще бъде изготвен анализ какво е финансовото положение на проектите и от кое перо може да се вземе или прибави някаква сума.

По думите ѝ по основните направления няма да има корекции. Така например за кетъринг сумата остава 1,7 млн. лева, както е заложено. Съществуващият национален център по подготовката и провеждането на българското председателство на Съвета на ЕС се трансформира в министерство. Правилникът ще бъде приет до края на май. В момента в центъра работят около 50 души, но щатът ще бъде увеличен на 71, от които шестима ще са политически назначения, а още 14 – от всяко министерство.

Павлова обяви още, че се подготвя специален пресцентър за всички медии, в който ще има 130 работни места. Предстои да бъде назначен и говорител на европредседателството, но все още не е ясно кой ще поеме поста. 

Всичко по темата - четете тук!

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Лили-Килъра отговаряше за най-корумпираната агенция в България - АП, сега пък е министър на българското представителство. Представям си само колко пари ще изхарчат безвъзвратно за това представителство. Дано не умре някой от паднало осветление в НДК!

Още от България
Пускат движението по участък от ремонтирания бул. „Дондуков“ в София