IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е четвърта в ЕС по годишен спад на строителството през декември

През 2020 г. произведената строителна продукция в съюза е намаляла средно с 5%

12:28 | 18.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

България е на четвърто място в Европейския съюз по годишен спад на строителната продукция през декември, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

У нас строителната продукция през последния месец на миналата година се сви със 7% на годишна база, което беше и най-големият спад от май насам. Сред страните членки, за които са налични данни, по-голямо понижение на строителството на годишна основа в ЕС от България регистрират само Белгия (-13%), Чехия (-12,4%) и Франция (-9,7%).

Ръст на годишна база записват само Румъния (+11,5%), Германия (+2,2%) и Нидерландия (+0,7%).

На месечна база най-голям спад на строителната продукция е отчетен в Словения (-13,1%), Франция (-8,6%) и Германия (-3,2%). Ръстове се наблюдават в Словакия (+9,1%), Румъния (+2,2%), Полша (+1,9%) и Испания (+1,8%).

У нас строителната продукция през декември се понижи с 1,4% спрямо ноември.

В ЕС като цяло строителната продукция е намаляла с 3,3% през декември спрямо ноември, а в еврозоната спадът достига 3,7%. На годишна база тя се е свила с 2,3% в еврозоната и с 2,1% в ЕС.

Месечните спадове през декември в ЕС и еврозоната се дължат на по-голямото свиване на сградното строителство в сравнение с гражданското и инженерното строителство, като първото намалява с 3,8% в еврозоната и с 3,3% в ЕС, а второто със съответно 3,4% и 3,1%. Строителство Строителство

На годишна база спадът при гражданското и инженерното строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, има по-голям принос за намаляването на строителната продукция.

То се е свило с 3,8% в еврозоната и с 4,2% в ЕС като цяло, докато сградното строителство намалява на годишна база съответно с 1,8% и 1,5%.

За цялата 2020 г. произведената строителна продукция в еврозоната е намаляла с 5,7% на годишна база и с 5% в ЕС като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още