Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е четвърта в ЕС по месечен ръст на строителството през февруари

На годишна база строителната продукция у нас бележи спад от 4,2%

България е четвърта в ЕС по месечен ръст на строителството през февруари

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

България е една от четирите страни в ЕС, в които строителната продукция е регистрирала месечен ръст през февруари, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям спад на строителната продукция е регистриран в Унгария (-11,7%), Полша (-6,9%), Франция и Словакия (-6%). Ръстове са отчетени само в Швеция (+9,2%), Австрия (+8,8%), Румъния (+2,3%) и България (+0,2%).

На годишна база най-голям спад на строителството е регистриран в Словакия (-24,4%), Полша (-18,1%) и Испания (-17,1%). В България годишният спад през февруари е 4,2% и е по-ограничен спрямо 5,6% през януари. Ръстове на годишна база са отчетени в Швеция (+5,8%), Австрия (+3,6%) и Румъния (+1,6%).

На ниво ЕС строителната продукция е намаляла с 1,6% на месечна база през февруари, а в еврозоната спадът е още по-голям – с 2,1%. На годишна основа строителството се е свило с 5,4% в ЕС и с 5,8% в еврозоната.

Спадовете както на месечна, така и на годишна база се дължат предимно на свиването на гражданското и инженерното строителство, а сградното строителство също намалява, но с по-бавни темпове.

В ЕС гражданското и инженерното строителство бележи спад с 3,2% спрямо януари и с 9,8% спрямо февруари 2020 г., докато при строителството на сгради спадовете са съответно с 1,3% и 4,1%.

А в еврозоната гражданското и инженерното строителство се е понижило с 3,4% спрямо януари и с 10,4% спрямо февруари 2020 г. Сградното строителство намалява съответно 1,9% и с 4,8%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Капиталът на „Феърплей Пропъртис“ ще се увеличи с 12,5 млн. лв.