Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България e единствена в ЕС с годишен спад на строителството през юни

Унгария, Полша и Чехия са постигнали най-голям ръст на строителната продукция на годишна основа

България e единствена в ЕС с годишен спад на строителството през юни

Снимка: Архив Ройтерс

България е била единствената страна членка на Европейския съюз (ЕС) сред тези, за които са налични данни, със спад на строителството на годишна основа, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

През юни у нас е отчетено понижение на строителната продукция от 2,9% на годишна база. Спад от 0,7% е регистриран и спрямо май. Данните на Евростат съвпадат напълно с тези на Националния статистически институт (НСИ), които бяха обявени по-рано този месец.

Сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, най-голям годишен ръст на строителната продукция е отчетен в Унгария (+28,3%), следвана от Полша (+24,2%) и Чехия (+8,9%).

Спрямо май най-голямо повишение отново регистрира Унгария (+7,2%), следвана от Словакия (+4,5%) и Франция (+3,8%). Най-сериозен спад на месечна база отбелязват Словения (-5%) и Германия (-3,2%).

Още по темата
През юни спрямо май произведената продукция в сектор строителство в еврозоната е нараснала с 0,2% и с 0,6% в ЕС, сочат сезонно изгладените данни на Евростат. За сравнение, през май строителството отчете ръст от 0,3% в еврозоната и от 1,2% в ЕС, което сочи известно забавяне.

Повишението от 0,2% в еврозоната се дължи на гражданското и инженерното строителство, което е отчело ръст от 0,3%, и на сградното строителство с ръст от 0,1%. Повишаването на произведената строителна продукция в ЕС също се дължи главно на гражданското и инженерното строителство (+2,1%), докато ръстът на сградното строителство се е забавил до 0,3%.

През юни строителната продукция се е повишила с 2,6% на годишна основа в еврозоната и с 2,7% в ЕС.

Годишният ръст в еврозоната се дължи главно на гражданското и инженерното строителство (3,7%), а сградното строителство също е постигнало ръст от 2,1%.

В ЕС като цяло повишението също се дължи предимно на гражданското и инженерното строителство (+6,2%), а сградното строителство отчита по-скромен ръст от 1,8%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

14
 
3
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Докажи! :)
5
 
23
 
1
das
преди 7 месеца
Нормално, младите отдавна не са в БГ-то, старите почнаха да се преселват на оня свят, няма много търсене на жилища, защото няма кой да живее в тях.

Още от България
Средната почасова заплата в строителството у нас е най-ниската в Европа