Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е извън топ 20 на най-бързо растящите жилищни пазари в края на 2019 г.

Ръстът на цените на жилищата през 2019 г. ще се преобърне през първото полугодие на тази година заради коронавируса, прогнозира консултантска компания

България е извън топ 20 на най-бързо растящите жилищни пазари в края на 2019 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През 2019 г. цените на жилищата са нараснали в повече страни в света от когато и да било въпреки засилването на икономическата несигурност и на политическата нестабилност, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. 96% от 56-те страни, включени в индекса ѝ за глобалните цени на жилищата, са регистрирали ръст или запазване на равнището на цените през миналата година.

Тя очаква ръстът на цените на жилищата да спре през първото полугодие на 2020 г. заради разпространението на коронавируса. Компанията обаче прогнозира, че главните последици от COVID-19 ще бъдат свързани с намаляване на обема от трансакции.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. България е заела 23-о място по ръст на цените на жилищата със скок от 5,4% на годишна основа. Спрямо предходното тримесечие цените са се повишили с 1,1%. Страната ни запазва позицията си от третото тримесечие на миналата година.

Още по темата

Най-бързо цените на жилищата през четвъртото тримесечие са нараснали в Литва със скок от 13,8% на годишна основа. Ниските лихви, силният ръст на заетостта и в резултат на това растящите доходи на домакинствата са подкрепили търсенето в балтийската страна.

В топ три попадат още Латвия и Унгария с повишение от съответно 13,5% и 13,2%. Двуцифрен ръст на цените в края на миналата година са регистрирали също Нова Зеландия, Люксембург и британският остров Джърси. В десетката попадат още Турция, Украйна, Чехия и Словения.

Само Финландия и Мароко са регистрирали годишен спад на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година със съответно 1,2% и 0,6%, а в Бразилия и Перу те са останали непроменени.

Демографските промени, ниските лихви и привлекателността на материалните активи в турбулентни времена обясняват голямото търсене и породения от него скок на цените. Той обаче се дължи също на недостатъчното ново предлагане и факта, че трудовите пазари и заплатите регистрираха стабилен ръст в много развити икономики през 2019 г.

Тенденцията за силно представяне на цените на жилищата в Централна и Източна Европа, започнала преди шест месеца, е набрала скорост в края на миналата година. Седем от десетте водещи страни в класацията се намират в Европа, а четири са от региона на ЦИЕ.

Със среден годишен ръст от 6% Русия и страните от ОНД са най-силно представящият се регион в света. Украйна попада на осмо място в класацията с ръст на цените от 9% след няколко години на спад.

Анализ на лихвените проценти и цените на жилищата в света през последните десет години показва близка връзка. След като редица централни банки вече обявиха понижаване на лихвите през 2020 г. за стимулиране на растежа заради пандемията от коронавирус, ще бъде интересно да видим как наличностите от по-евтино финансиране ще подкрепят обема от трансакии и цените през първото полугодие на 2020 г., отбелязва Knight Frank.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Imoti.net провежда срещи с представители на имотния бизнес в 7 града в България