Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е на 18-о място сред най-привлекателните дестинации за производство

Страната ни се изкачва с едно място спрямо миналата година в индекс на консултантската компания Cushman & Wakefield

България е на 18-о място сред най-привлекателните дестинации за производство

Снимка: Архив Ройтерс

България заема 18-о място в индекса на консултантската компания Cushman&Wakefield на най-подходящите локации за разширяване или преместване на операциите на глобалните промишлени компании. Тя се изкачва с една позиция спрямо миналата година, когато заемаше 19-о място.

В индекса Global Manufacturing Risk Index са включени 48 страни от Европа, Близкия изток и Африка, Северна и Южна Америка и Азиатско-тихоокеанския регион. Те са оценени по три основни критерия – условия (40% тежест в общата оценка), риск (20%) и разходи (40%). Разиграни са и още два сценария с по-висока тежест на разходите (60%) и на риска (60%).

В условията се включват работната сила, логистиката и достъпът до пазарите, бизнес средата и устойчивост (корпоративна социална отговорност). В риска влизат опасността от природни бедствия, икономически, корпоративни и енергийни рискове, а в разходите – тези за труд, за електричество, за строителство и за регистриране на собственост.

От гледна точка на производствените разходи България е поставена на 19-то място като перспективна дестинация за базиране на производство. За сравнение, Румъния заема 8-о място, а Полша е на седма позиция. Чехия и Унгария също изпреварват страната ни.

Китай оглавява класацията благодарение на увеличените инвестиции на държавата за внедряване на технологии в промишленото производство, следван от САЩ и Индия. В десетката попадат още Канада, Чехия, Полша, Малайзия, Литва, Унгария и Тайланд.

САЩ са най-привлекателни за компаниите, които искат да минимизират експозицията си към икономически и политически заплахи, следвани от Канада и Чехия.

Още по темата

Ако се вземе предвид основният сценарий, Чехия е на пето място в света и на първо място в Европа, сочи индексът.

„Въпреки че Чехия далеч не е най-евтината страна за промишленото производство не само от гледна точка на заплати за местната работна ръка, а също и за комунални услуги, индустриално развитие и административни такси, тя е определена за най-добрата промишлена дестинация в Европа главно благодарение на високата степен на сигурност, относителната политическа стабилност в сравнение с останалите страни от Източна Европа и икономическата и корпоративна стабилност. В резултат на това рисковете за инвеститорите са минимални. Централното местоположение на страната със стратегически достъп до основните пазари в Европа също е голямо предимство“, казва Фердинанд Хлобил, партньор и ръководител на отдел „Индустриални имоти в ЦИЕ“ в Cushman&Wakefield.

„Глобалното промишлено производство навлезе в нова ера, белязана от растящото влияние на технологиите при разрешаването на проблеми с продуктивността, недостига на работна ръка и безопасността на производството и логистиката“, казва Лайза Греъм, ръководител на отдел „Логистични и индустриални изследвания в Европа, Близкия изток и Африка“ в Cushman&Wakefield.

„Виждаме, че евтини някога локации като Китай и Индия се придвижват нагоре по стойност на производствената верига чрез спонсорирана от държавата подкрепа за въвеждането на технологии. Поради това азиатските страни имат толкова видно място в класацията. Все още има притеснения относно проблеми с интелектуалната собственост в региона, което означава, че въпреки по-високите разходи страни в Северна Америка и Европа ще продължат да процъфтяват като бази за промишлено производство“, допълва тя.

„Наблюдаваме елементи на протекционизъм и национализъм, които поставят в опасност глобалната и регионалните снабдителни вериги. В Европа продължаващите преговори за Brexit променят регионалните производствени линии и местния и международен приток на стоки“, отбелязва Роб Хол, ръководител на отдел „Логистични и индустриални имоти“ в Европа, Близкия изток и Африка.

„Страни, които инвестират в платформи, улесняващи притока към и от производствените линии, ще постигнат успех. Безупречните връзки по снабдителната верига на Китай доведоха до значителни инвестиции в инфраструктура и мултимодален транспорт, включително железопътни и морски проекти по Новия път на коприната. Тези фактори компенсират притеснения, свързани с интелектуалната собственост“, допълва Хол.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Германци, французи и англичани търсят имоти във Варна