Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е на осмо място в ЕС по годишен ръст на строителството през януари

Строителната продукция у нас е нараснала с 0,9% през първия месец на годината

България е на осмо място в ЕС по годишен ръст на строителството през януари

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на осмо място в ЕС по годишен ръст на строителната продукция през януари, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През първия месец на 2019 г. произведената продукция в сектор „Строителство“ у нас е нараснала с 0,9% на годишна основа. Сред страните членки, за които са налични данни, най-голямо повишение постигат Унгария (+29,2%), Холандия (+5,5%) и Словения (+4.,%). Най-голям спад на строителната продукция на годишна основа е регистриран в Чехия (-13,3%), Румъния (-5,1%) и Германия (-3,5%).

Страната ни е на шесто място в ЕС по месечен ръст на строителната продукция през януари, като тя е нараснала с 1,4%. Най-голям ръст сред страните членки, за които са налични данни, е регистриран в Словения (+10,3%), Унгария (+9,7%) и Румъния (+5,1%). Най-голям е месечният спад във Франция (-5,4%), Финландия (-2,2%) и Испания (-1,8%).

През януари строителната продукция е намаляла с 1,4% на месечна основа в еврозоната главно заради спада при гражданското и инженерното строителство с 2,9% и с 1,1% при сградното строителство. Тя е останала без промяна в ЕС отново заради спада при гражданското и инженерното строителство с 1,3%, докато сградното строителство е отбелязало ръст от 0,2%, сочат сезонно изгладените данни на Евростат.

На годишна основа строителната продукция в еврозоната се е свила с 0,7%, като гражданското и инженерното строителство е отбелязало спад от 1,5%, а сградното строителство – с 0,1%. В ЕС строителната продукция се е увеличила с 0,7% благодарение главно на сградното строителство, което е нараснало с 0,8%, а гражданското и инженерното строителство е отбелязало ръст от 0,3%. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Инвестициите в бизнес имоти в България ще задържат нивото си през 2019 г.