Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е на трето място сред най-достъпните жилищни пазари в света

Страната ни е изпреварена само от Индия и Турция в класация на британски портал

България е на трето място сред най-достъпните жилищни пазари в света

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на трето място сред най-достъпните имотни пазари в света за купувачите на първо жилище, сочи класация на британския онлайн портал Investing Review.

За да определи достъпността на жилищата в общо 50 изследвани страни, порталът е разгледал средното годишно възнаграждение, средната цена на квадратен метър, цената на жилището като процент от годишната заплата и цената на апартамент от 45 кв. м. Взети са предвид и фактори като комунални разходи и разходи за интернет. След това достъпността на жилищния пазар в отделните страни е оценена по скала от 1 до 10, като 10 означава най-достъпен пазар, а 1 – най-недостъпен.

България получава оценка от 8,88 и е изпреварена само от Индия и Турция. По отделните показатели за достъпност на пазара за купувачи на първо жилище разходите за комунални услуги в страната ни са оценени на средно 109 долара на месец, средната цена на квадратен метър е определена на 1054 долара, а средната цена на жилище с площ от 45 кв. м – на 49 167 долара. Средната годишна заплата в страната ни е определена на 7698 долара, като цените на жилищата се равняват на средно 639% от годишната заплата.

„България е добро място за бъдещи купувачи, които ще могат да се възползват от разумни цени на имотите и достъпност на разходите, въпреки че страната има ниска средна заплата“, отбелязват от Investing Review.

Още по темата
В десетката на най-достъпните жилищни пазари в света за купувачи на първо жилище попадат още Мексико, Румъния, Бразилия, Русия, Колумбия, Литва и Унгария.

На обратния полюс Люксембург е най-недостъпният жилищен пазар в света за купувачите на първо жилище с оценка от 2,84. Средната цена на квадратен метър в херцогството достига близо 10 765 долара.

Следват Швейцария, Южна Корея, Япония, Израел, Норвегия, Германия, Австрия, Австралия и Великобритания.

Като правило имотите в страните с по-ниски заплати са много по-достъпни за местните жители от имотите в страни с по-високи заплати, отбелязват от Investing Review.

„Това показва, че макар цените на имотите да нарастват значително през последните няколко десетилетия в повечето развити страни, заплатите не успяват да ги догонят, което води до криза на достъпността за много млади хора и купувачи на първо жилище. От друга страна притежателите на жилищен имот в тези държави получават огромна подкрепа за личните си финанси, която щяха да пропуснат в много други части на света“, пишат авторите на проучването.

И още няколко любопитни факта от него: Аржентина е страната с най-високи лихви по ипотечните кредити в света със средно 41,88%, над осем пъти повече от глобалното средно равнище от 5,02%.

Германия има най-високите основни разходи в света със средно 262,48 долара на месец при глобално равнище от 149,21 долара.

Средната цена на квадратен метър на глобално равнище е близо 3570 долара. В Южна Корея цената е най-висока – близо 12 хил. долара.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
8
 
4
novata_ikonomika до: OPASEN
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Е ти пък все едно не знаеш, че собствениците на много медии в България имат сериозни финансово-икономически (извън медийният им бизнес) да се поддържат високи цени на имотите
1
 
12
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
До сега се въздъ'ржах да обвинявам авторите в Инвестора за статиите им тук, НО ... с тази статия прекалиха!!! :-(( Този британски онлайн портал, от който "преписвате", е на 628'677 място (similarweb,com) по световен трафик (за сравнение Investor.bg е на 37'781 място!) и на 325 място в Света в своята Категория (за сравнение Investor.bg е на 28 място!), т.е. Вие преписвате от трето-разряден сайт, докато в същото време Investor.bg е първо-разряден сайт!? Как смятате - до колко достоверна е заложената информация в анализа и до колко обективен е самия анализ? Според мен тази класация е просто "жълта", не е правена сериозно, още повече от сериозни анализатори! Не знам дали си давате сметка колко голям обем информация трябва да се събере за всички пазари и всички техни градове, заплати и разходи, за да се направи такова изследване, за да е достоверно и как би бил направен той от един посредствен британски сайт?? Така представена информацията подтиква към покупка в България, което е пошло и долно в надуващия се балон ... за да не кажа надулия се вече до оранжево балон...
1
 
7
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"жилището като процент от годишната заплата и цената на апартамент от 45 кв. м. ", а дали квадратурата се измерва по един и същ начин за различните страни? И кой си купува 45кв апартамент? Това за повече от 2-*** души, няма как да стигне.
2
 
8
 
1
преди 1 месец
Достъпни жилища ама за чужденци. Да дойдат британските кухи лейки да питат българските роми колко са достъпни жилищата в България.

Още от България
Регионалното министерство дава над 4 млн. лв. на общините за изработване на ОУП