IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е привлякла 2% от инвестициите в имоти в ЦИЕ през първото полугодие

Чехия изпреварва Полша като най-предпочитаната дестинация в региона от инвеститорите, сочат данни на консултантска компания

14:12 | 20.08.19 г. 1
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Офис сградата на NEPI Rockastle в Клуж-Напока.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Facebook</em></p>

Офис сградата на NEPI Rockastle в Клуж-Напока. Снимка: Facebook

България е привлякла само 2% от инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през първото полугодие на 2019 г., сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield и партньора ѝ за Румъния Echinox, цитирани от онлайн изданието Business-review.eu.

Чехия изпреварва Полша като най-предпочитана страна за инвестиции в бизнес имоти в региона между януари и юни с общ обем от 1,9 млрд. евро, което съставлява дял от 45%. На второ място е Полша с около 1,3 млрд. евро и дял от 31%, а Румъния е на трето място с 410 млн. евро и дял от около 10%. Следват Унгария със 7%, Словакия с 5% и България с 2%.

Общият обем от инвестиции в бизнес имоти в ЦИЕ през първото полугодие е достигнал 4,1 млрд. евро.

Данните на Echinox сочат, че офис сегментът в Румъния отново е бил най-привлекателен за инвеститорите с дял от 53% от общия обем от инвестиции в страната, следван от търговските площи с 28% и индустриалните и логистични имоти с 18%. Букурещ е привлякъл 40% от общите инвестиции в бизнес имоти в Румъния, следван от Клуж-Напока с 32%.

За първи път най-голямата трансакция от гледна точка на стойност на инвестицията е била осъществена извън румънската столица – придобиването от компанията Dedeman на проекта The Office в Клуж-Напока от NEPI Rockcastle и Mulberry Development. Офис комплексът е с обща отдаваема площ от 63 хил. кв. м, а стойността на сделката е 130 млн. евро. Тя бележи консолидацията на портфейла на Dedeman, която се превръща във все по-значим играч на местния офис пазар, отбелязва Echinox.

Dedeman сключи най-голямата сделка на пазара на бизнес имоти в Румъния и през 2018 г. с придобиването на проекта The Bridge в Букурещ.

Друга голяма трансакция на румънския пазар през първото полугодие е придобиването на третата сграда от офис комплекса Oregon Park от южноафриканския фонд с българско участие Lion’s Head Investments за 60 млн. евро.

В сегмента на индустриалните имоти най-значимата трансакция е била придобиването на проекта A1 Logistic Park от компанията CTP, която е най-големият собственик на индустриални имоти в Румъния, за сумата от 40 млн. евро.

„Наблюдаваме засилена конкуренция между значителен брой инвеститори, особено по отношение на първокласните имотни активи. Тези инвеститори в момента обръщат повече внимание на финализирането на трансакциите, в които участват, и това ще доведе до свиване на доходността в краткосрочен и средносрочен план. В същото време смятаме, че наред с трансакциите с офис и индустриални площи ще видим повишена активност в сегмента на местата за настаняване“, казва Тим Уилкинсън, партньор в отдел „Капиталови пазари“ в Cushman&Wakefield Echinox.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Интересно. Уж София давала най-висока доходност в този сегмент, а никой не идва тук. Е тва да бягаш от пари сещате ли се потради що е. Всеки сам да си го тълкува. Аз чета по-общо нещата. Видимо изоставане, продължаващо изоставане в инвестиции - в случая офис и бизнес имоти. Изоставане е ключовата дума в България днес. Тя води до изостряне на проблема с емигриращите и допълнително утежнява демографските проблеми. На никой не му пука днес. После да не ревете. Прогнозите за свиване на населението на страната до 5,5-5,3-5.0 милиона до 2050та са непоклатими. Няма как да се предотврати вече. Ако обаче искаме след 2050та БГ да тръгне нагоре спешно трябва да минем от изоставане на изпреварване. После да не кажете, че не сте знаели, не сте били предупредени. Така както изоставаме в доходи, инвестиции, технологии, образование, БВП и всичко аз не виждам начин да се оправим и след 2050та, освен ако 10-20 милиона климатични мигранти от Африка не дойдат поне да заселят територията, щото те за работа няма да дойдат. Въобще не са безобидни тези 2 процента. Хубавото е поне, че не наливат много масло в огъня тея инвестиции - балона на имотите, който си се дуе пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още