IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа в ЕС по спад на строителната продукция през януари

Пропастта между строителния сектор в България и в ЕС продължава да се разширява

17:16 | 18.03.15 г. 1
България е първа в ЕС по спад на строителната продукция през януари

Пропастта между строителния сектор в България и в Европейския съюз (ЕС) продължава да се разширява. Докато строителството в Европа плавно се възстановява, в България секторът продължава да изпитва сериозни проблеми.

Страната ни е първа в ЕС по годишен спад на строителната продукция през януари (-4,2%), показват данните на европейската статистическа служба Евростат. След нас са Великобритания (-3,3%) и Италия (-2,4%).

По месечен спад на строителната продукция сме трети в ЕС с 1,7%. Преди нас са Румъния (-5,3%) и Великобритания (-2,8%).

Същевременно в ЕС строителната продукция се увеличава с 1,4% през януари спрямо същия месец миналата година, като ръстът изцяло се движи от засилването на сградното строителство. В България обаче сградното строителство продължава да се свива, а ръстът при инфраструктурното не успява да подкрепи общата строителна продукция.

В еврозоната годишният ръст на строителната продукция достига 3%, като е подкрепен от засилването както на сградното, така и на гражданското/инженерно строителство, т.е. на инфраструктура.

За месеца общата строителна продукция в ЕС се повишава с 1%, а в еврозоната – с 1,9%, показват още данни. Увеличението се определя основно от засилената активност при строителството на сгради.

За месеца най-силен ръст на строителната продукция в ЕС е отчетен в Словения (11,2%), Чехия (8,7%), Унгария (6,6%) и Германия (5%). На годишна база най-силно увеличение на строителната продукция е регистрирано в Испания (14,4%), Румъния (12,8%), Швеция (11,3%), Чехия (8,3%) и Унгария (8,1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
marto76
преди 9 години
Спадът се дължи на некачественото строителство и на неатрактивния продукт, който се опитват да ни пробутат за 1000 евро на квадратен метър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още