Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е сред най-добрите пазари в Европа за инвестиции в имоти под наем

Доходността от жилища под наем у нас достига 6,01%, което ни нарежда на 7-мо място от 29 пазара, според World First

България е сред най-добрите пазари в Европа за инвестиции в имоти под наем

Снимка: Pixabay

България е сред най-добрите дестинации в Европа за инвестиции в имоти, отдавани под наем, според данни на компанията за международни парични трансфери World First, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Страната ни е класирана на седмо място от общо 29 пазара с доходност от инвестициите в имоти, отдавани под наем, от 6,04%.

Лидер е Ирландия с доходност от 6,54%. Така страната се изкачва в класацията на компанията от 10-то място през миналата година до лидерската позиция през тази.

Втората позиция е за Холандия с 6,35%, а третата – за Португалия с 6,33%.

Топ 10 се допълва от Белгия, Унгария и Турция с по 6,32%, Малта с 6,01% и Латвия с 5,94%.

Великобритания, където инвестицията в имот, отдаван под наем, е най-предпочитаната от населението и през последните години популярността й изключително нарасна заради различни стимули и данъчни облекчения, е на 15-то място с 4,91% доходност.

В дъното на класацията са Швеция с 3%, Италия с 3,26% и Франция с 3,55%.

Ирландия е най-бързо растящата икономика в Европа и шестият най-бързо растящ пазар на имоти в света, посочва компанията в доклада си. Компанията продължава да привлича нови инвестиции и бизнеси, както и нови жители, които търсят къде да живеят.

Средният наем на апартамент с една спалня в големите градове на Ирландия достига 11 хил. паунда годишно. Това превръща Ирландия във втората най-скъпа държава в Европа за наем на жилище след Люксембург, където годишният разход за наем достига средно 14 хил. паунда.

Същевременно покупката на жилище с една спалня в Ирландия струва 148 хил. паунда, а с три спални – 285 хил. паунда, което е приблизително колкото средноевропейското равнище.

Значителни разлики в доходността от инвестициите в имоти под наем има между селските и градските райони. Най-големи са разликите в Турция, а най-малки – в Гърция, отчита още компанията. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
3
 
4
преди 5 години
Няма профилна снимка
Това е възможно да е вярно, ако наемателите живеят 16 години на шпакловка и замазка, да няма сключен договор за наем - за да не се плаща данък на общината, а накрая апартаментът бъде продаден на половин цена, като купувачът поеме разнослките по сделката.
0
 
2
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
Освен за София възвръщаемост към 1-2%, я има, я няма в няколко големи областни градове, а в села и паланки клони към "-5-6%" , хехехеее :)
0
 
3
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
Много сме били велики бе. За София възвръщаемост има наистина и е над 6 процента даже. Поне за жилищата около студ. град. Само в София обаче. Пр това не в цялата. Ако оставим цялата страна без поминък реално още 2 милиона ще идат в чужбина и още 1 милион ще отидат в София. Тогава наемите още ще скочат. Ще дръпнем още в класациите, даже държавата няма да е България, а София. За какво са тези 2 имена с едно значение.
4
 
5
 
1
преди 5 години
Пълни щуротии. Направо нечовешки.Ако възвръщаемостта беше наистина над 6%, в София щеше да е пълно с жилищни сгради, които се отдават под наем. Каквато е практиката в повечето западни държави и в Америка. Пазарът на жилищни наеми в България обаче е съсредоточен в частни ръце. Което еднозначно показва, че е тотално безперспективен. Още повече, че в България е практика да се отдават обзаведени жилища, което значително вдига цената на апартамента и прави невъзможна каквато и да е печалба. "Инвеститорите" в апартаменти у нас ги купуват с идеята, че цената на актива ще се вдига и след 5-10-15 години ще ги продадат с голяма печалба, а не, че апартаментът ще им носи някакъв стабилен месечен доход.

Още от България
Регионалното министерство дава над 4 млн. лв. на общините за изработване на ОУП