Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е сред петте страни в ЕС с месечен спад на строителството през ноември

Понижението у нас обаче е най-минимално, сочат данни на Евростат

България е сред петте страни в ЕС с месечен спад на строителството през ноември

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

България е една от петте страни членки на ЕС, за които са налични данни, със спад на строителството на месечна база през ноември, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Спрямо октомври 2020 г. строителната продукция у нас се сви с 0,5%, докато останалите четири страни регистрират по-голям месечен спад през ноември. Той е най-голям в Румъния (-4,9%), следвана от Испания (-1,4%), Белгия (-0,9%) и Полша (-0,7%).

На обратния полюс най-голям месечен ръст на строителството през ноември отчитат Словения (+12,2%), Унгария (+12%) и Словакия (+7%).

Още по темата
На годишна база България е на седмо място сред страните членки на ЕС по най-голям спад на строителната продукция през ноември с понижение от 4,1%. Сред страните членки, за които са налични данни, най-голямо свиване регистрира Испания (-13,1%), следвана от Белгия (-9,3%) и Словакия (-8,8%). В същото време Словения постига най-голям годишен ръст с 18,4%, следвана от Румъния с 9,3% и Унгария с 5,1%.

На ниво ЕС строителната продукция е нараснала с 1,2% на месечна база през ноември, а в еврозоната – с 1,4%. Спрямо ноември 2019 г. тя е намаляла с 1,3% в еврозоната и с 1,1% в ЕС.

Положителният темп на строителството през ноември спрямо октомври в еврозоната и в ЕС се определя от гражданското и инженерното строителство, което се е повишило съответно с 3,1% и 3%, докато сградното строителство записва по-минимално покачване от съответно 1% и 0,7%.

Спадът на годишна основа се дължи предимно на сградното строителство, като в еврозоната то е намаляло с 1,6%, а в ЕС – с 1,2%, докато при гражданското и инженерното строителство е отчетено понижение от съответно 0,4% и 0,2%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Особено жилищно бая се презастроиха някои градове особено един :). Нормално е да има спад особено с тези ограничения.

Още от България
Младите купувачи променят пазара на луксозни имоти в "Бояна" и "Драгалевци"