Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България е сред страните в ЕС с най-малък спад на строителството през декември

Последният месец от миналата година е бил вял за строителната продукция в повечето страни членки на блока

България е сред страните в ЕС с най-малък спад на строителството през декември

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Декември е бил слаб месец за строителната продукция в повечето страни членки на ЕС. Сред държавите, за които са налични данни, 12 са отбелязали спад на строителството в края на миналата година, а седем регистрират ръст. България е една от страните с най-слабо понижение на строителството (-0,8% както на годишна, така и на месечна база), сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Това е и първият спад на строителната продукция у нас от ноември 2018 г.

Въпреки спада през декември строителството в България отбелязва ръст от 1,4% на годишна основа през четвъртото тримесечие на 2019 г. Спрямо третото тримесечие на миналата година обаче е регистриран спад от 1,5%.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-голям спад на строителната продукция на месечна основа е отчетен в Германия (-8,7%), Полша (-3,4%) и Унгария (-3%). Ръст е отбелязан в Словакия (+3,4%), Чехия (+1,6%) и Швеция (+0,3%).

На годишна основа най-голямо понижение на строителната продукция е регистрирано в Белгия (-6,5%), Испания (-6,2%) и Полша (-5,5%). Най-голям скок е отбелязан в Румъния (+23,1%), Чехия (+6,2%), Словения и Швеция (по +2,9%).

През миналата година средната строителна продукция е нараснала с 1,8% на годишна основа в еврозоната и с 2,4% в ЕС, показват данните на Евростат. Само за декември строителството е регистрирало спад от 3,7% на годишна основа в еврозоната и с 2,6% в ЕС. На месечна база понижението в еврозоната и ЕС е съответно с 3,1% и 2,8%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
7
 
1
преди 6 месеца
И толкоз нямаше да е ама такива МАЙСТОРИ ми дойдоха, че след тях събарях и праих после наново!!!

Още от България
Печалбата на Jumbo в България спада с над 1 млн. евро през първото полугодие