IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава сред държавите в ЕС с най-силен спад на строителството

Най-рязък спад на сектора през септември е отчетен в Словакия, а най-силен ръст - в Холандия и Швеция

15:59 | 17.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

И през септември България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-силен спад на строителството, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Годишното понижение на строителната продукция през деветия месец от годината се ускорява до 10,1%, което ни нарежда на четвърто място по спад при средно за ЕС понижение от 0,2%.

Лидер е Словакия с намаление от почти 18% на годишна база, следвана от Полша с 16,15 и Унгария с 13,2%.

За месеца спадът на строителната продукция у нас също е над средното за ЕС – 0,5% при 0,3% за Съюза като цяло.

На първо място по месечен спад на строителството през септември е Италия с почти 4%, следвана от Словакия с малко над 3% и Португалия с 2,2%.

Най-силен годишен ръст на строителната продукция през септември е отчетен в Холандия – почти 8%, следвана от Швеция с малко над 6% и Испания с 3,9%.

За месеца най-силно е увеличението в Словения – 4%, Полша – 3,3%, и Швеция – 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Да видим сега. Имаме 3,5 процента растеж годишно, а 10 процента спад в основен отрасъл като строителството и то при надуващ се имотен балон. При това и 1 процент дефлация за годината, а при цените на жилища реална инфлация. Кой компенсира всичко това? Спад на чуждите инвестиции. Туризма може би е малко нагоре ама нещо не ми се връзват нещата. Алоооо. Нещо не ми се вързва. Стига хвалби и лъжи. Царят е гол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
globaluse
преди 7 години
Скоро ще бъдем първенци в събарянето. Съпротивата срещу запълването тепърва ще нараства, а могат да възникнат и проблеми с водоснабдяването. Неизбежно водата ще поскъпва и местното население ще избират дали да не пият вода или да организират на първо време локална съпротива. В цял Свят има норми за необходима вода на един жител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още