IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава встрани от потока инвеститори в бизнес имоти в Европа

Все още е рано да се инвестира в България и Румъния, според доклад на Urban Land Institute и PwC

13:04 | 18.01.16 г. 2
България остава встрани от потока инвеститори в бизнес имоти в Европа

България все още не е на „радара“ на инвеститорите в бизнес имоти. И през тази година активността ще е концентрирана на по-нискорисковите пазари в Западна и Централна Европа. Държавите от Източна Европа остават встрани заради геополитическите рискове в региона.

Това са част от заключенията в годишния доклад на Urban Land Institute и Pricewaterhouse Coopers (PwC) за 2016 г.

„Инвеститорите имат опасения за предизвикателствата, пред които се изправя Централна и Източна Европа... Един от паневропейските фондове за имоти отбелязва, че пазарите в региона от ранга на Чехия и Унгария предлагат достатъчно добри възможности, ако инвеститорите не се притесняват да поемат политически риск. За България и Румъния обаче е още рано и все още няма смисъл да се ходи там“, посочва се в доклада.

През тази година най-горещите инвестиционни дестинации ще са Берлин, Хамбург, Дъблин, Мадрид и Копенхаген, прогнозират експертите. В топ 10 попадат още Бирмингам, Лисабон, Милано, Амстердам и Мюнхен, а в дъното на класацията са Атина и Москва.

През миналата година най-атрактивни за инвеститорите са били Лондон с привлечени вложения за 47 млрд. евро, следван от Берлин и Париж с по 10 млрд. евро, Франкфурт със 7 млрд. евро и Мадрид, Хамбург и Мюнхен с по 5 млрд. евро. Следват Милано и Дъблин с по 4 млрд. евро и Амстердам с 3 млрд. евро.

Индустрията е изключително оптимистично настроена, що се отнася до перспективите пред бизнеса с имоти през настоящата година заради плавното подобрение на макроикономическата картина, спада на безработицата и засилването на активността на банките, посочва се в доклада. Това, в комбинация с по-високата доходност от инвестициите в имоти, предизвиква широк интерес сред инвестиционната общност.

Най-оптимистично настроени за перспективите тази година са участниците в анкетата на Urban Land Institute и PwC от Южна Европа. Испания вече се наложи като основна дестинация за всички водещи инвеститори в имоти и имиджа й на опортюнистична дестинация избледнява. През тази година интересът се разширява към Италия и Португалия, а оптимизъм изразяват и повечето от участниците на гръцкия пазар.

За еврозоната обаче бизнесът е разделен в мненията си. Еднакъв е делът на тези, които вярват, че ще се справят по-добре през тази година, и тези, които смятат, че условията на пазара на имоти в двете страни не са толкова благоприятни.

Опасенията са свързани с геополитическото напрежение, политическата несигурност и забавянето на развиващите се пазари, тъй като всички фактори може да се отразят на пазара на имоти. Опасенията за ситуацията в Гърция са вече изместени от опасенията за евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

Основен източник на заплахи за пазарите в региона е конфликтът между Русия и Украйна, войната в Сирия, както и напрежението между Иран и Саудитска Арабия в Близкия изток, от които произтича и безпрецедентната бежанска криза в Европа, посочва се в анализа.

Засилената конкуренция на някои пазари и недостигът на активи е друг фактор, който може да натежи на пазарите на имоти в Европа. Очакванията са пазарът да стане по-скъп и възможностите за инвестиции силно да намалеят, най-вече на най-желаните от инвеститорите дестинации.

Инвеститори признават, че се насочват към пазара на имоти не заради очакванията за ръст на наемите, а заради ниските лихви и по-добрата доходност от вложенията в недвижими имоти, както и заради схващането, че имотите са вид убежище в условията на напрежение на фондовите борси. Повечето от инвеститорите признават също така, че първокласните активи са силно надценени.

През тази година се очаква по-сериозно раздвижване в логистичния сегмент от пазара на бизнес имоти, най-вече заради по-достъпните цени на активите. Така на практика логистичните активи се превръщат в един от най-предпочитаните активи от институционалните инвеститори.

Продължава и възстановяването на строителния сектор в Европа. Нови пазарни възможности създава изграждането на връзките между отделните градове, а не толкова между държавите, и все повече инвеститори се насочват към градските райони.

Все повече инвеститори привлича и жилищният сегмент, особено студентските общежития, предвид недостига на достъпни жилища и апартаменти, подходящи за студенти, особено във Великобритания.

Все по-популярни стават и другите „алтернативни“ сегменти от пазара на имоти, сред които хотелите, заведенията за здравни грижи, центровете за данни и т.н.

Очаква се да продължи да нараства трансграничният капитал, насочен към пазарите на имоти в Европа, особено на капиталите от САЩ. Експертите прогнозират и допълнително засилване на кредитирането, макар че банковият сектор остава предпазлив по отношение на подбора на проектите, които избира да финансира. Все по-голяма роля обаче на европейския пазар ще играят по-нетрадиционните източници на финансиране за сектора на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
5Е/кв.м. за наем в Люлин може и да е добре (*** не ми се вярва), а в други региони продават на тази цена...и нема купувачи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Ами...за да наемеш офис на 5Е/кв.м. в Люлин(не се бъзикам-има такива оферти) трябва икономиката ни да е такава, че офисите, в бизнес зоните(добри или лоши има такива оформени, вече) да са на поне тройна цена и да се дават като топъл хляб. Сиреч-трябва да има такава икономика, която да има нужда от такива офиси:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още