Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България се изкачва в световна класация за цените на жилищата

Данните на Knight Frank за страната ни обаче са за четвъртото тримесечие на миналата година

България се изкачва в световна класация за цените на жилищата

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През първото тримесечие на тази година България се изкачва с пет места в глобалния индекс на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата, като заема 18-о място сред 56 страни с годишен ръст от 6,2%. В края на миналата година страната ни заемаше 23-о място в същия индекс.

Knight Frank обаче използва за България данните от четвъртото тримесечие на миналата година. Националният статистически институт (НСИ) ще публикува индекса си за цените на жилищата у нас през първото тримесечие в сряда, а данните на Евростат излизат на 8 юли.

На шестмесечна основа цените на жилищата в България са нараснали с 2,9%, а спрямо четвъртото тримесечие на миналата година увеличението е с 1,5%.

Knight Frank отбелязва, че данните в доклада се отнасят за периода до 31 март, когато коронавирусът беше достигнал връхната си точка в части от Азия, но все още не беше засегнал големи части от Европа, Северна и Южна Америка.

Турция оглавява индекса на консултантската компания с годишен ръст на цените на жилищата от 15% през първото тримесечие, но Knight Frank отбелязва, че в реални изражения, когато цените бъдат съобразени с инфлацията, повишението е от едва 6%.

Още шест страни постигат двуцифрен ръст на цените на жилищата между януари и март – Нова Зеландия (14,5%), Литва (13,8%), Украйна (11,9%), Люксембург (11,1%), Португалия (10,3%) и Хърватия (10%). В десетката на най-бързо растящите жилищни пазари в света през първото тримесечие попадат още Латвия, Чехия и Австралия с годишен ръст на цените на жилищата от съответно 9,4%, 8,9% и 8,6%.

Още по темата
Изненадващо от 56-те страни и територии, включени в индекса, само една е регистрирала спад на цените на жилищата на годишна основа – Финландия (-1,2%). От началото на индекса през 2008 г. това е най-високия процент (98%) от страните, регистриращи положителен ценови растеж на годишна база, пише консултантската компания.

Сравнението спрямо последното тримесечие на 2019 г. обаче дава различна картина – 13 страни и територии са регистрирали спад на цените през първото тримесечие, от които девет са европейски пазари – Финландия,  Испания, Италия, Швейцария, Великобритания, Белгия, остров Джърси, Словения и Унгария.

Knight Frank очаква пандемията от коронавирус да засегне обемите от продажби по-силно, отколкото цените, но вероятно едва през второто или третото тримесечие на тази година ще станат ясни истинските последици за цените. Малко е вероятно продавачите да понижат значително офертните цени предвид ниските лихви и въвеждането на ипотечни ваканции в повечето развити икономики, които ще помогнат за предотвратяване на повсеместни продажби на занижени цени, пише консултантската компания.

Нова Зеландия, която преди една година заемаше едва 27-о място в класацията, сега се изкачва на втора позиция благодарение на ниските лихви и силното търсене, които са тласнали нагоре цените през март. Но публикувани данни за продажбите през април показват, че обемът им в страната е намалял със 79% на месечна основа – от 6082 на 1305, въпреки че цените са останали стабилни.

В Китай, където случаите на коронавирус достигнаха връх през февруари, годишният ръст на цените се е забавил от 6,8% в края на 2019 г. до 5,4% през първото тримесечие на тази година. За сметка на това в Австралия повишението на цените се е ускорило до 8,6% спрямо 5,3% в края на миналата година. Във Великобритания годишният ръст на цените леко се е забавил, а в САЩ и Канада се е ускорил незначително. Канадската централна банка обаче предупреди, че това вероятно ще е последният годишен ръст на цените на жилищата преди въздействието на коронавируса да се усети в резултатите през второто тримесечие.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
5
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
България никъде не се качва, а слиза. Демографски. Мафия. Кражби. Кризата още не е започнала. В САЩ докато не започне трайно да спада безработицата светът ще е в криза. Големите САЩ, Китай, Япония, Германия и т.н. са в криза. Не бързайте. Ще я усетим и ние по-късно. По скоро от страх може да пазаруват имоти някои, които имат пари. Например селски имоти около София и големите градове. Нормално. Още година очаквам да затягат и разпускат мерки и да ни маймунарят. Лошото е сивия бизнес и мръсните пари да не растат, че те може да изкривят пазара - ето днес има статия за парите на руската мафия в Германия дето вдигали цените на имотите. Въобще кризата с туризма още е в бъдещато. Безработицата не е ясно накъде ще иде - сега е сезон, търсят се работници. Нека не бързаме. Тези оптимизми с някакво възстановяване - преди да е започнала кризата са глупост.
1
 
8
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ех,това последно тримесечие на 2019 и първо тримесечие на 2020. Ще има да бленуват за тях.
3
 
3
 
1
преди 2 месеца
То и коронавируса пак надигна глава,и мерките също се завръщат .

Още от България
Добромир Ганев: В брокерския бранш няма регулация и това отблъсква потребителите