Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България се отказва от ограниченията за чужденците при покупката на земя

Изискването за пет години уседналост противоречи на европейското законодателство, заради което ЕК започна и наказателна процедура

България се отказва от ограниченията за чужденците при покупката на земя

Снимка: Pixabay.com

Управляващите се отказват от ограниченията за чужденците при покупките на земеделска земя в България, вижда се от публикувани за обществено обсъждане предложения за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Текстовете са качени на портала за обществени консултации strategy.bg. Становища могат да се подават до 13 август.

Припомняме, че през 2014 г. беше въведено ограничение за придобиване на земеделски земи от чуждестранни граждани. Основно изискване е чужденците да докажат пет години уседналост, за да могат да купуват ниви в България. Предложението за уседналостта беше на БСП, като срокът й се увеличи до 5 години по искане на „Атака“.

Текстовете бяха върнати от тогавашния президент Росен Плевнелиев, но депутатите отхвърлиха ветото.

Две години по-късно – през 2016 г., Европейската комисия (ЕК) предупреди България за законодателството в сферата. Освен срещу нас, подобна процедура е стартирана и срещу Унгария, Латвия, Литва и Словакия заради законодателни пречки пред инвестициите в земя от чужденци, които противоречат на един от основните принципи на ЕС – за свободното движение на капитали.

С предложенията за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи управляващите предлагат да отпадне спорния член 3в, който регламентира правото на собственост върху земеделски земи на чуждестранни физически и юридически лица.

В мотивите към законопроекта вносителите посочват, че нормативният акт противоречи на европейското законодателство и създава предпоставки за дискриминация и неравно третиране.

Процедурата на ЕК срещу България в момента е на етап „мотивирано становище“, става ясно от мотивите, т.е. втори етап от наказателната процедура. България официално е поела ангажимент да отмени текстовете и ако не изпълни ангажимента си, Брюксел може да заведе дело срещу страната ни в Съда на ЕС. Така минималната еднократна санкция за България може да достигне 839 хил. евро, а отделно да се наложи и периодична имуществена санкция, която се начислява за всеки ден бездействие от страна на осъдената държава.

По статията работи: автор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
3
 
11
преди 1 година
Няма профилна снимка
Има и други начини за запазване на земята в БЪЛГАРСКИ ръце. Като не е тази пречка ще се измислят други. В крайна сметка не сме сами и много се съмнявам унгарците да се дадат лесно на някакво си дело от ЕК. Трябва да имаме 240 държавници , а не продажници.

Какво значи арендаторското лоби, а обикновените граждани? Какво ще стане като китайците, руснаците или афрофранцузите ни купят земята , произвеждат ни хляб и ни го продават на 5 евро за 100 грама? Няма как да забраним на старите баби, чиито внуци са заминали за някъде си да продават на "мафиозо" земята си. След толкова много войни не ни остана много земя и трябва да я пазим със зъби и нокти! Инвестициите и печалбите са както хубаво нещо така и временно в случая. Тук трябва да се намеси държавата и номерата "свободен пазар", "ще внесем" да ги продават на някой друг. По-хубаво зърно от нашето няма, особено ако не бяхме се продали на Монсанто и БАСФ и произвеждахме истинска продукция с високо качество и респективно цена.
1
 
6
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
Забави арендаторското лоби, колкото можа, за да купи без конкуренция. Какво значение има, че било противозаконно и държавата, т.е. всички ние, сме щели да плащаме глоби - те нали се оправиха!
2
 
3
 
9
преди 1 година
Няма профилна снимка
тая статип да не се е пуснали зада пребрпите руската тролска *** ? ... еми не успяхте, много се покриха :) ... а некакъв крепостник даже по долу ни честити робство, хахахаха :)
4
 
14
 
8
преди 1 година
България се отказва от ограниченията за чужденците при покупката на земя ...
да влезе Комисията Калашников !!!!
4
 
10
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Май ще се възроди освободителното движение от преди век и половина по нашите земи. Стига да има кой.

Още от България
Офисите в София са с по-нисък наем и по-висока доходност от тези в Букурещ