Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

България се завръща в топ 30 на най-бързо растящите жилищни пазари в света

Страната ни заема 29-о място в глобален индекс на консултантска компания

България се завръща в топ 30 на най-бързо растящите жилищни пазари в света

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

България се завръща в топ 30 на най-бързо растящите жилищни пазари в света в индекса на консултантската компания Knight Frank за четвъртото тримесечие на миналата година.

Страната ни заема 29-о място с годишен ръст на цените от 4,8%, след като през третото тримесечие на 2020 г. заемаше 38-о място в същата класация. Цените на жилищата у нас са се повишили с 3,2% на тримесечна основа и с 2,1% за шестмесечен период.

Knight Frank използва данни за страната ни от европейската статистическа служба Евростат за третото тримесечие на миналата година. Националният статистически институт (НСИ) ще публикува индекса си за цените на жилищата за четвъртото тримесечие на 26 март.

В глобален план цените на жилищата са нараснали през 2020 г. с най-бързия си темп от близо три години насам. Те са скочили средно с 5,3% на годишна база, сочат данните на Knight Frank.

Около 89% от страните и териториите, включени в индекса, са регистрирали ръст на цените през 2020 г., а много нововъзникващи пазари се представят силно, включително Турция, която оглавява класацията за четвърто поредно тримесечие.

Още по темата
Редица пазари като Нова Зеландия  (19%), Русия (14%), САЩ (10,4%), Канада и Великобритания (по 9%) са се придвижили нагоре в класацията през последните три месеца.

В топ десет на най-бързо растящите жилищни пазари в света след Турция попадат Нова Зеландия, Словакия (16%), Русия, Люксембург (13,6%), Полша (10,9%), САЩ, Перу (10,3%), Швеция (10,1%) и Австрия (10%).

На обратния полюс Индия е най-слабият жилищен пазар в света към края на миналата година с годишен спад на цените от 3,6%, следвана от Мароко и Унгария. Само още три страни регистрират спад на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2020 г. – Испания, Малайзия и Хонконг.

Ниските лихви стимулират търсенето, а наличностите са ограничени на някои пазари, тъй като продавачите не са склонни да продадат имота си, докато не открият следващия си дом, пише компанията.

Тъй като забраните за пътувания остават в сила, търсенето идва от местни купувачи, които преосмислят начина си на живот от началото на пандемията и много от тях сега търсят домашен офис и външни пространства.

Но не всички пазари следват възходяща тенденция, а Европа е единственият регион в света, където се появява пропаст. Австрия (10%), Германия (8%) и Франция (6%) изпреварват Италия (1%) и Испания (-2%). Строгите блокади, растящата безработица и свръхпредлагането в някои райони води до по-бавно покачване на цените в тези южноевропейски икономики, отбелязва Knight Frank.

Представянето на Азиатско-Тихоокеанския регион остава изненадващо анемично предвид относително ефективното управление на пандемията. Макар че Нова Зеландия заема второ място, следващата най-високо класирана страна от региона е Япония, която заема 27-а позиция с ръст на цените от 5%.Търсенето на жилища в Азия, а следователно и ръстът на цените остават съсредоточени в градовете, а не в целите страни. Хонконг и Малайзия отбелязват спад на цените на жилищата, а дори ръстът им в Сингапур се забавя до 2,5%.

Скоростта на разпространени на ваксините и повторното отваряне на икономиките ще се отрази пряко върху представянето на жилищните пазари през 2021 г. На фона на оттеглянето от държавните ръководители на мерките за стимулиране на икономиката, при което работните места и ипотечните кредити няма да бъдат толкова защитени, ръстът на цените на жилищата може да се забави, но смекчаването на забраните за пътуване може да постави началото на възстановяването на трансграничните сделки, което ще компенсира някои от тези последици, очаква Knight Frank.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Алоооо!!! Демодрафският колапс пак го забравихте. Масово и областните градове намаляват с по 5-6 човека дневно от изселване само. Това са няколко празни жилища дневно. Отделно отрицателен прираст. Отделно и от Ковида - в пика на кризата по 5-6 човека умират само от вируса, поне официално. Германия има проблем с раждаемостта и тя, но има пари да си купи население, в т.ч. от нас. Селата умряха, сега умират активно малките градове. Следват всички областни центрове. Няма какво да се лъжем. Даже Цветанов тръби за колапса представете си. Пази боже сляпо да прогледа. Изчезваме. Намаляват Варна, Бургас, Ст. Загора. Е, въпрос на време е за София. Няма да се учудя още 2021ва да си честитят и Софиянци края на претъпкването със селяни. Какво 30то място бе? С най-келявото образование в Европа. Малцинствени проблеми от всякакво естество. Неефективна индустрия, остаряла, бълваща замърсители и с пъти по ресурсоемка. Де се слагаме в първите 30. Я стига лъжи. Кредитния мораториум си отива. Тя и държавата де. На 4.4 ако Борисовпобеди смятайте България за минало.

Още от България
Търсенето на гъвкави работни пространства ще расте с 25% през следващите години