IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България запазва лидерската си позиция на аутсорсинг пазара в Източна Европа

Броят на заетите в сектора ще се удвои до 2020 г., коментира президентът Росен Плевнелиев на годишната конференция за индустрията

11:59 | 16.06.16 г. 2
България запазва лидерската си позиция на аутсорсинг пазара в Източна Европа

България и в частност София продължава да е лидер на аутсорсинг пазара в Източна Европа. София е най-атрактивната дестинация за разкриване на офиси на компаниите от сектора заради конкурентните финансови условия и качеството, достъпността и функционалността на офис сградите.

Това коментира Станимира Пашова, мениджър Офис площи в консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, по време на Третата годишна аутсорсинг конференция, която се провежда днес.

„България предлага не просто атрактивни наеми и стратегическа локация, но и по-ниски такси и квалифицирана работна ръка, подобрени процедури за стартиране на бизнес”, посочи Пашова.

Според нея вторичните локации в страната също са конкурентни на еквивалентните пазари в Централна и Източна Европа.

Месечният наем на кв.м офис площ в София е около 13 евро. В Скопие наемът достига около 14 евро, а в Белград – от 14 до 16 евро, показват данните на компанията. В Братислава наемните равнища се движат около 15,5 евро, в Букурещ – около 18 евро, а във Варшава, Прага и Будапеща надвишават 20 евро за кв.м.

Според данни на компанията от началото на 2014 г. досега незаетите площи в Топ 10 на най-търсените офис сгради в столицата ни падат от 7,5% на 3,5%. Наемните нива нарастват леко и задържалата се близо две години стойност от 12,5 евро през първото тримесечие на 2016 г. се покачва до 13 евро на кв.м.

По думите на Станимира Пашова останалите големи градове - Пловдив, Бургас и Варна, също предлагат добро съотношение цена-качество, което повишава още повече конкурентоспособността на страната на пазара на аутсорсинг услуги в региона.

Процесът се засили и от бързата реакция на инвеститорите в тези градове, която, според нея, през последните години е създала добри наличности от първокласни офис площи. Наемите в тези градове са и значително по-ниски – от 4,5 до 10 евро за кв.м на месец, докато във вторичните локации в други държави от Централна и Източна Европа цените варират около 13-14 евро.

Пашова подчерта, че през следващите до 18 месеца на пазара ще излязат още първокласни офис проекти в София и Пловдив, които ще привлекат вниманието на наемателите. Според нея новите обеми, които предстои да излязат в рамките на годината, ще компенсират недостига на качествени офис площи, който се усети още в края на 2015 г.

Президентът Росен Плевнелиев също подчерта в изказването си пред участниците в конференцията, че България се разпознава от инвеститорите като място на възможности за предоставяне на глобални услуги и бизнес процеси.

„Нашите компании постоянно въвеждат най-новите бизнес практики и поддържат високите стандарти и изисквания на всички големи индустриални и бизнес сектори“, посочи той, цитиран от пресцентъра на Президентството.

Според Плевнелиев аутсорсинг секторът изпреварва по темпове на развитие всички други отрасли у нас. Той цитира данни, според които през 2014 г. годишният оборот на сектора бележи ръст от 13,7% спрямо 2013 г., което е 3 на сто от БВП. През първото полугодие на 2015 г. броят на специалистите в аутсорсинг компаниите надвишава 35 хил. души, като до 2020 г. се очаква броят на заетите в сектора да се удвои, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Fine-clima
преди 7 години
Заглавието сякаш не е много обосновано, четейки текста?http://fine-clima.wix.com/hvac
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Икономика на ишлемето=мизерия и липса на развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още