IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите търсят убежище за спестяванията си в имоти

Цените на жилищата са нараснали с около 5% през тази година и се очаква да отбележат сходно покачване догодина

20:15 | 07.12.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Интересът към покупка на жилище у нас през тази година е останал силен, а след първоначалното забавяне с въвеждането на извънредното положение заради коронавируса в средата на март пазарът е успял да навакса изоставането през летните месеци, тъй като хората са потърсили убежище за спестяванията си в имоти.

Засиленият интерес от страна на купувачите е довел до ръст на цените на жилищата в големите градове с до 5%, а очакванията са той да се задържи на сходни нива и през следващата година. Това стана ясно по време на онлайн дискусия за състоянието на имотния пазар в София и страната, организирана от сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Атон Андонов, изпълнителен директор на „ЕРА Недвижими имоти“, изброи пет фактора, които имат основен принос за засиленото търсене на имоти през тази година – доходите на населението, банковото финансиране, липсата на алтернативи за инвестиране на спестените средства, притокът на хора от по-малки към по-големи градове и очакванията на участниците на пазара.

„Ако през 2010 г. доходите на българите бяха на равнище 25% от средноевропейските доходи, сега то е 47% и това е една от основните причини имотният пазар да се представя толкова силно“, смята Андонов. „Освен това достъпът до кредити никога не е бил по-лесен, а цената на парите - по-ниска. Нямаме и много алтернативи, в които да инвестираме парите си, тъй като банките не дават добри лихви по депозитите, а останалите варианти за инвестиции не са особено популярни сред българите“, коментира Андонов.

По думите му продължава и тенденцията хората от малките населени места да се преместват към по-големи градове, които предлагат по-добри условия за работа, живот и образование. „Петият фактор, който се превърна в основен двигател на пазара, са очакванията на пазарните участници. През януари, февруари и март наблюдавахме силен интерес към покупка на жилище от хора, които се изплашиха от възможността България да влезе в „чакалнята“ на еврозоната“, отбеляза Андонов. След първите ограничителни мерки заради коронавируса обаче активността на пазара почти е замръзнала, като са се довършвали само започнатите сделки. От средата на май до края на октомври хората са се върнали активно на жилищния пазар, водени от желанието да опазят парите си.

„През последните пет години големите депозити в банките на стойност между 100 хил. лв. и 1 млн. лв. растат най-бързо. Част от тези пари, които са на обща стойност около 16 млрд. лв., излязоха на пазара и хората се втурнаха да инвестират свободните си средства в имоти, тъй като те са смятани за най-сигурната инвестиция“, каза Андонов.

По думите му до края на октомври броят на сделките почти е наваксал изоставането си от началото на пандемията и отбелязва спад с около 10% на годишна база. „Очакваме след отчитането на сделките през ноември и декември изоставането спрямо миналата година да бъде компенсирано напълно“, отбеляза той.

Отрезвяване на продавачите

Според Румяна Александрова от агенцията за недвижими имоти „Сандер Корект РА“ COVID-19 е повлиял отрезвяващо на част от продавачите на имоти и през лятото надценените жилища са слезли на нормалните си нива, а някои от продавачите са сключили сделки за тях. Като цяло обаче продавачите по-трудно свикват с новата реалност и това води до забавяне на сделките за имотите им с осем до десет месеца, както и до отстъпки в рамките на 15% до 20% от офертната цена, сочат наблюденията на Александрова.

Несигурната икономическа обстановка не е намалила интереса към новото строителство, включително към проекти в много начален етап на реализация и със срок на завършване през 2022 и 2023 г. Предварителни договори обаче са се сключвали само с фирми, които са се доказали през годините и са преминали успешно през кризата преди десет години, каза Александрова.

Прогнозите в началото на коронавирусната пандемия за спад на ипотечните кредити от 30% тази година не се сбъдват и към края на третото тримесечие се отчита ръст от 10% на новите кредити спрямо 2019 г., съобщи Антон Андонов.

Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
и там ше се разочароваш ... тоя не става за нищо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
По-добре ми направи един кавал, така поне ще си полезен за нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
ratten
преди 3 години
няма какво да му препоръчваш.записвай му час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Мога да ти препоръчам колега психиатър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
simbad
преди 3 години
Щом самите брокери напуснаха София , правете си сметката. Нямат сделки нямат хляб, отидоха по балканските села. Който се лакомеше за много и не продаде да чака следващите 50 години я стане я не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 8
studioaa
преди 3 години
За имотните посЪрковци като теб вече е свършено, очевидно е, че управляващият няма никакъв интерес да сложи край на извънредното положение, въпрос на може би 12-18 месеца е много бизнеси да изостяват офисите в София и да преминат на отдалечена заетост изцяло за да пестят от наем... Но това не е всичко - все повече млади хора, уморени от безумните мерки, които ще продължат години наред, а не до пролетта ще напуснат големите градове и най-вече София - чака ни имотна имплозия без съмнение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 8
фиг.1
преди 3 години
А в случай, че нищо такова не се случи, пак ли ще изчезнеш от сайта за няколко месеца, както направи през лятото за да не ти се подиграват за несбъднатите прогнози?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 8
studioaa
преди 3 години
Той не е подвел никого - има типа сривове, а не само един както си мислиш ти... Цените на имотите ще се сринат като нараснат, но това нарастване ще бъде нищожно в сравнение със лъвския скок в цените на всичко останало - най-вече храни, лекарства, енергия или автомобили... Ще станем свидетели на куриозни ситуация, в която 4-5 луксозни апартамента в най-добрите места в София струват по-малко от една нова кола среден клас но това ще го видим в средващите 10-15 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
фиг.1
преди 3 години
Тебе не те ли е срам вече да пишеш тук, след като подведе толкова хора, че цените щяли да се сринат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
simbad
преди 3 години
Мутростроитрлите и брокерите са толкова отчаяни че от почти година няма нито една сделка, че вече за лека нощ от всякъде ни облъчват че уж всички се набълбукали само ние не, а истината е че интерес няма никакъв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още