IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Царски дворец за продан

На руския пазар е пусната за продажба и винарската изба „Розова долина“

10:34 | 05.01.14 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Российский аукционный дом (РАД)</em></p>

Снимка: Российский аукционный дом (РАД)

След като преди дни Investor.bg написа, че Российский аукционный дом (РАД) търси нов собственик на „Бургаски корабостроителници“, в сайта се натъкнахме и на друга интересна обява за продажба. Аукционната къща търси нов собственик за един от царските имоти – именно царския дворец „Къщата“, в град Баня, Пловдивска област.

Всеки който пожелае, може да се включи в наддаването за някогашната лятна вила на цар Борис III, построена през 1929 година при начална цена от 2,5  млн. евро. Общата площ на комплекса е малко над 10 декара.

Руската аукционна къща представя имота по изключително атрактивен начин, отбелязвайки, че е построен в духа на българската възрожденска архитектура – с чардак и прозорци, характерни за този период. Към двореца има още две по-малки сгради, предназначени за гости и прислуга.

В обявата се споменава, че в близост се намира и избата "Розова долина", чиито вина са били сред любимите на съветския лидер Леонид Брежнев.

Въпреки че в обявата е посочено, че ценната сграда е притежание на частна компания, всъщност в момента тя е собственост на наследниците на Борис III – Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария Луиза. Дворецът "Къщата" е  частна собственост на цар Борис III и в момента имотът е обявен за паметник на културата.

Припомняме, че имотът му бе върнат в края на 1998 г заедно с други някогашни притежания на фамилията с решение на Конституционния съд.  Решението беше преразгледано и през 2004 година имотът бе признат за безспорна собственост на наследниците на Борис III. 

От Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) коментираха за Investor.bg, че паметниците на културата могат да бъдат продавани, но при определени условия. Действия и реконструкции по тях обаче не могат да бъдат предприемани без съгласието на института.

Търси се купувач и за винарна „Розова долина“

Същевременно сред лотовете за продан на аукционната къща се оказа и карловската винарна „Розова долина“. Винпромът се продава за сумата от над 5,1 млн. евро. Шатото, с всичките си постройки, се простира на площ малко над 50 хил. кв м.

По времето на социализма „Розова долина“ произвеждаше вина с марките „Мускат отонел", „Мускаде", „Елзаски траминер" и „Карловски мискет“. 

Винарната, известна още и като "Царската винарна", бе приватизирана през 2001 г. от фирмата „Шато Вале де роз“ ООД. Нейн собственик е бившият общински съветник от НДСВ в Столичния общински съвет Петър Герджиков.

Според информацията в Търговския регистър дългогодишен управител и главен акционер в компанията е сегашният заместник-министър на икономиката Бранимир Ботев. Сред имената в управата на компанията седи и това на олимпийската ни шампионка Стефка Костадинова.

Данните обаче показват, че винарната изба не е пререгистрирана. Тя е натрупала дългове, а основният й кредитор е Първа инвестиционна банка (ПИБ), към която задълженията са на стойност близо 4,3 млн. лева.

От винарната отказаха коментар във връзка с обявата за продажба, нито дори дали в избата се извършва производствена дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 10 години
***-аджиите където кредитират, после прибират.Така се случи и с ОЦК Кърждали, с Бургаските корабостроителници, ето сега с тази винарна и с безброй други стопански предприятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още