Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Цените на имотите в Банско падат

Заради кредитите, които изплащат, англичани предлагат апартаментите за продажба

Цените на имотите в Банско падат

Снимка: Архив Ройтерс

гледано: 7074   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

Цените на имотите в Банско падат драстично в последните месеци. Апартаменти в зимния курорт вече се намират на цени от 250 евро на квадратен метър, съобщи Bulgaria ON AIR. 

Още по темата

Поевтиняването е заради желанието на английските собственици да продават, за да се спасят от високите кредити, които изплащат.

Жилища в големите комплекси в зимния курорт притежават основно руснаци и англичани. И докато руснаците държат на собствеността си и много често идват в България, за да почиват в Банско, англичаните масово вадят имотите си на пазара. Главната причина са високите лихви, които плащат по кредитите си. Бягайки от фалита, те продават на ниски цени.

Има случаи и на 50-60% спад на апартаменти, в зависимост от това дали лицето желае веднага да го продаде или не бърза да го продава.

Българи все още рядко купуват имоти в Банско. Притеснява ги най-вече таксата за поддръжка, която са задължени да плащат всяка година, ако притежават жилище в някой от комплексите.

Паралелно с това обаче брокерите забелязват раздвижване и повишен интерес на пазара към многото изоставени хотели в курорта.
 

По статията работиха: автор Екип на Bulgaria On Air, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
3
 
1
 
22
Ivan961 до: nix
преди 1 година
Няма профилна снимка
Как реши, че живея в панелен блок? Щом искаш да минем към лични нападки, добре. Първо: живея в 600 квадрата къща в Панчарево. Второ: за неуспял човек съм се сдобил с 2 чисто нови автомобила Mercedes E 2016 и Toyota Land Cruiser 2015г. Трето: като казах, че съм обиколил 80% от света говорих за всички континенти, а не знам откъде ти дойде това "белите държави". Четвърто: нещата, които ти писах отдолу са от опит, защото вече 25 години съм строителен предприемач и знам къде отиват хората. Работил съм във всеки от големите градове и знам на къде най-много се емигрира и сам може да се досетиш. За толкова неуспял човек съм много спокоен да ти кажа...да взема да започна да строя панели щот цените им са много високи. Както се вика старата мода се връща може панелите пак да станат хит...много хора само писах за тях. Забравих да ти кажа, БНБ следва политиката на ЕЦБ... нали според теб нашите банки са откъснати от света :)
2
 
3
 
21
nix до: Ivan961
преди 1 година
Няма профилна снимка
Щом си работил в 80% от белите държавите и никъде не си пробил значи нищо не става от теб (не се обиждай, ама да пробваш 80% от белите държави и да те изгонят от всякъде, значи нещо ти има...). Този неуспех веротно те е накарал да се върнеш да се "успоковаш" с наследствения панел, както и че в София постоянно ще идват млади хора от провинцита и ще остават да работят за да надуват цената на панела ти. НСИ обаче казва, че не се случва така...

За лихвите, съгласен съм, че въпросът, колко лесно банките отпускат кредит е също основен. Лихваният процент е също много важен, защото оскъпява кредита. И не ми отговори, защо сравнавяш българският финансов пазар с този на Америка и Западните държави... Защо си мислиш, че българските банки (макар и повечето чужди) ще десйтват както на Запад?
0
 
0
 
20
преди 1 година
Няма профилна снимка
челси, челси... ;)
2
 
4
 
19
Ivan961 до: nix
преди 1 година
Няма профилна снимка
Поради това започват и да фалират масово банки в цял свят. Като цяло всичко започва от Америка с падането на Lehman Brothers. Много хора като теб, които нямат представа от пари мислят, че лихвите са движещия фактор за заемите, но това не е така! Това което движи пазара е колко лесно банките отпускат заемите. Давам ти пример с лихвите в България 2007 ( годината на бума) 5-7%, а цените на имотите и продажбите 2 пъти и половина над сегашното ниво. Сега лихвите са 3-5% и по твоята логика трябваше цените, строителството и продажбите сега да са на космическо ниво. Лихвите не са основния фактор, а колко лесно банките отпускат кредити и на колко хора. Точно заради това прекалено лесно и престъпно кредитиране стана миналата криза и беше създаден т.н закон "Dodd–Frank", който да ограничи и да спре това престъпно кредитиране. Бих те посъветвал много добре да прочетеш този закон, да видиш смисъла му и да разбереш ащо е подкрепен от всички банки в света.
1
 
3
 
18
Ivan961 до: nix
преди 1 година
Няма профилна снимка
Виждам, че не разбираш и грам от банкирането,лихви и как се създават пари. Наясно ли си въобще как и защо е започнала предишната криза 2007-2008? Започнала е зареди свръх лесното отпускане на кредит от банките и то на хора, които в нормални условия никога нямаше да получат тези кредити. Това важи за цял свят. Едните хора, на които се отпускат кредита се наричат "prime mortgage lenders", хора с висок доход и добра работа, а другите са "subprime mortgage lenders", хора с нисък социален статус и ниски доходи, за които всяко вдигане на лихвите е катастрофално, защото те изплащат кредит който по своята същност дори не е за тях. Започват да се вдигат лихвите и всички тези subprime веднага изгърмяват с имотите и започват да си продават имотите или банката го взема. И понеже банките са давали повече кредит на тези хора, започват да излизат повече имоти на пазари отколкото има купувачи. Така започва световната криза от изключително лошото кредитиране на банките.

Още от България
Парламентът отмени по-високия данък за имоти в курортите