Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Цените на имотите в България ще останат стабилни през 2021 г., твърди експерт

Пазарът на недвижими имоти у нас е възстановен на 90% след удара от пандемията, каза Георги Павлов

Цените на имотите в България ще останат стабилни през 2021 г., твърди експерт

Снимка: Pixabay

Какви ще са цените на имотите у нас през следващата година зависи от действията на Европейската централна банка. Вероятно пазарът ще бъде облагодетелстван от разхлабената монетарна политика в Европа, цените ще останат стабилни и дори могат да продължат да растат. Това каза Георги Павлов, Proptech.bg, в предаването “Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria.

“У нас пазарът на недвижими имоти е възстановен на 90% след удара от пандемията”, посочи Павлов. 

Още по темата

“Пазарът е в много добра кондиция, независимо, че много анализатори очакваха, че той ще понесе по-голям шок. Основната причина за спокойствието са банките... Те постъпиха по един неочаквано атрактивен за клиентите начин”. 

По думите на Павлов коронавирусната криза увеличава интереса към къщите у нас, но предлагането все още не е съобразено с рязката промяна в търсенето - то расте с над два - два и половина пъти. 

Експертът смята, че тази тенденция ще се запази и предупреди, че когато един имот е много евтин, то има причина за това.

"Коронакризата не доведе до нови тенденции, тя по-скоро ускори съществуващите".  

Павлов отбеляза, че бизнес имотите са обект на много голяма, ускорена трансформация, като най-засегнати са търговските площи, за които има риск да не се възстановят след пандемията. 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
5
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Страшни експерти ви казвам. 2008ма кризата се вихреше в САЩ, а у над дойде края на 2009та, имотите в София бяха на минимум 2012та. Примерно. Само дето от тогава до сега България е намаляла с почти 10 процента по население. При това тенденцията се запазва, надолу и надолу. ЕЦБ както и ФЕД, Китай, Япония, Русия, GB ше харчат т.нар. напечатани пари. Нямат избор. Всичко е в криза, данъците надолу, трябват пари и никой ги няма -просто централни банки вече масово се ориентират на отрицателна лихва 1 процент. Удържат икономиката и обществото, банките още като вземат заема от централната знаят, че са спечелили 1 процент, а и от клиента още 3-4 процента. Само дето народа ще страда от инфлацията, цените ще растат. Важното е свръхзадлъжнелите държави да плащат ниска лихва по свръхдълга си. САЩ, Русия, Франция, Испания, Италия, Япония, Китай. Всички почти големи имат свръхдълг. Така в дългосрочен план никой нормален и на заплата по белия свят няма да може да си купи жилище без да се зароби на банката. Сега за 20-30години. Предполагам скоро и за повече ще дават ако съм прав. Целия трудов стаж почти човек ще е роб на банката. Накратко роб, не човек. Честито. Ама това за в бъдеще. Докато все пак балонът се пукне. Може да е след 20 години, но ще пукне. А в краткосрочен план нашата евроусвоителска, търговско-ментарска, пишманикономика на услугите (в т.ч. туризма) просто ще умре и буквално ще заспи зимен сън наесен. Да твърдиш, че си се оправил на 90 процента от криза, която е ударила вероятно с 20-25 процента от силата си към момента е глупост за мен. Може да е експертиза за други. Все тая. Никой на заплата не трябва да може да си купи жилище без да стане роб на банка. Как? Просто. Наливаш пари дето ги няма, записани просто в една сметка на ЕЦБ към банките и 4-5 процента ръст на имотите годишно. Спестяването е невъзможно. Всяка година освен да спестиш за жилище 5-10 процента, трябва да добавиш още 5 процента за поскъпването. Това естествено е непостижимо за средна заплата. Готови сте. Капитализъм, свобода, пазарна икономика - глупости. Аз да те заробя като банкер за 30 години пък ти ми се прави на свободен.
0
 
9
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
От доста време насам цените на имотите се определят от брокерите, които изкуствено ги надуват. Те са се превърнали в он-лайн магазини на имоти. Цените са надути поне 20 - 30%.. Нали една сделка трябва да ги храни 1 година. Скоро ще надминем даже цените в Гърция.
0
 
12
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Статистиката за второто тримесечие днес излезна. В сравнение с миналата година 1318 по малко продажби в София, ако съм смятал пранилно с над 17 процента спад, в Пловдив 710 по малко продажби, пак ако съм смятал правилно над 19 процента спад. Незначителен ще кажат брокерите... :)
0
 
6
 
3
Анонимен187744 до: фиг.1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да отговоря вместо nkavraka - тези дни ще излезе статистиката на имотния регистър и ще се провери с факти всичко. Иначе covid-19 ли свърши, от рецесия ли излязохме преди да влезем? Не мога да разбера лидерите от ЕС какво са се хванали за гушата от 3 дни в ЕС? А горе в статията вече изхарчиха напечатаните евро. Иначе твърдения за стабилност на цени на НИ и "дори да растат" показват колко е експерт - "експерта" и същевремено отчаянието му.
2
 
5
 
2
фиг.1 до: nkavrakov1982
преди 1 година
Няма профилна снимка
Твоето е просто заявление, а аз имам нужда от доказателства. Как иначе ще мога да постигна добра сделка на имотния пазар? И моля, не ми превеждай аргументи от типа, че населението намалява (В София то расте), или, че хората вече не се интересуват от имоти.

Още от България
Обсъжда се ателиетата да получат статут на жилища