Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Цените на жилищата у нас растат с най-бавния си темп от началото на 2016 г.

През последното тримесечие на миналата година те са нараснали с 5,5% на годишна основа, сочат данни на Евростат

Цените на жилищата у нас растат с най-бавния си темп от началото на 2016 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цените на жилищата в България са нараснали с 5,5% на годишна основа през последното тримесечие на 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Това е най-бавният им ръст от първото тримесечие на 2016 г. насам, показват още данните на Евростат. За сравнение, през третото тримесечие на 2018 г. цените на жилищата у нас са нараснали с 6,3%, а през първото и второто тримесечие - със съответно 7,1% и 7,5%, отчита европейската статистическа служба.

България се нарежда на 15-о място сред страните членки на съюза по най-голямо повишение на цените на жилищата. Спрямо третото тримесечие на миналата година цените са нараснали с 0,9%.

Още по темата
Най-силен ръст на цените на жилищата на годишна основа през последното тримесечие на миналата година е регистриран в Словения (+18.2%), Латвия (+11.8%) и Чехия (+9.9%), а само в Италия те са намалели с 0,6%.

В сравнение с предходното тримесечие най-голямо повишение на цените на жилищата е отбелязано в Словения (+6.5%), Латвия (+4.3%) и Малта (+3.8%), а спад е отчетен в Дания (-1.7%), Белгия (-0.5%), Великобритания (-0.4%), Швеция (-0.2%), Италия (-0.2%) и Франция (-0.2%).

Цените на жилищата в еврозоната и в ЕС като цяло са се повишили с по 4,2% през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същото тримесечие на предходната година.

Спрямо третото тримесечие на 2018 г. цените на жилищата са нараснали с 0,7% в еврозоната и с 0,6% в ЕС, сочат още данните на Евростат.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

1
 
8
 
9
nikolovnn до: Ivel
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Тя обратната посока ще дойде, даже вече е налична на места. Това се вижда и усеща от обобщението за първото тримесечие - суер завоелирано се обяснява развитието на пазара, нито дума за броя на сделките (и как иначе, 4-то тримесечие спад в броя на сделките... интересно как ще го представят брокерите и Полина Стойкова с нейния февруарски рекорден месец?)
1
 
12
 
8
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Скоро, съвсем скоро ще се ускори движението на цените, само че в обратната посока!
1
 
14
 
7
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Статистика за броя продажби може ли, с колко минуса са дръпнали? Или по-важното е, че цената расте с ... "кинта и 20" ... примерно, но вече всеки казва: "а не, стига".
Незнам, аз само питам, Вие ми кажете, аз съм наблюдател само!
3
 
18
 
6
Kikaha2 до: nkavrakov1982
преди 2 месеца
има и друг въпрос: Кои цени всъщност са "Пазарните" ??? офертните виртуални, или тези на които реално се сключват сделки от хората с пари .....
3
 
17
 
5
преди 2 месеца
Основният въпрос в момента на имотния пазар е само един. Кой е по голям балама, купувачите на жилища, гражданите на Република България, или политиците от Народното Събрание???

Още от България
Мартин Янев: Изграждането на устойчиви сгради е с 15% по-скъпо, но се изплаща