IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата у нас с минимално отстъпление през третото тримесечие*

На годишна база обаче ръстът на цените се ускорява с 0,1 процентни пункта до 0,4%, отчитат от НСИ

12:47 | 23.10.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

След като през първото и второто тримесечие цените на жилищата в страната отбелязаха ръстове, през третото тримесечие отново се връщат на негативна територия, макар и изменението да е минимално – 0,1% спрямо предходното тримесечие, сочат данните на Националния статистически институт.

На годишна база обаче цените се увеличават средно с 0,4%, отчита статистиката. Ускорението на годишния ръст на цените на жилищата спрямо предходното тримесечие е минимално – с 0,1 процентни пункта.

През третото тримесечие на 2014 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 19 от областните градове и в област София, като намалението е по-значително в Кюстендил - с 2,5%, в Перник - с 2,4%, и в Разград - с 1,9%. В останалите 8 областни града е регистрирано увеличение на цените.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2014 г. е 868,77 лв./кв. метър. Най-високи са средните цени в София (столица) - 1 485,67 лв./кв. м, следвана от Варна - 1 378,33 лв./кв. м, и Бургас - 1 145,33 лв./кв. метър.

За трето поредно тримесечие цените на жилищата отчитат годишен реален ръст (с отчитане на инфлацията), изчисляват от консултантската компания Bulgarian Properties. Повишението достига 1,6%.

Според компанията данните оправдават прогнозите й от края на миналата година за приключване на низходящия тренд и навлизане на пазара в нов етап от развитието му.

От компанията очакват през тази година да бъде постигнат реален ръст на цените в размер на около 2% за страната и 4% за София.

*Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

Движението на цените през последните години можете да проследите на графиката

* Допълнена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 9 години
През Q3 следва да се отчете политическата нестабилност, което кара хората да задържат взимането на кредит за покупка на имот поради нестабилната икономическа ситуация ! А и на този пазар в момента никой няма бърза работа :-))След решението за КТБ има голяма вероятност голяма част от тези напатили се вече хора да инвестират в имот вместо в депозит в друга банка.И въпреки всички тези негативни тенденции, на годишна база имаме ръст, т.е. спрямо Q2 има спад, но този спад може да е по-скоро сезонен ...Според мен пазарът отчете дъно през 2013 и за напред ще имаме минимални, но стабилни ръстове, разбира се с леки флуктуации :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още