Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Цените на жилищата в страната ще се увеличат с 2-3% тази година

Темпът на инфлация може да засили интереса на дребните инвеститори към покупката на недвижима собственост, смята Добромир Ганев

гледано: 6360   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

Очаква се ръст от 2-3% на годишна база на цените на жилищни имоти в страната, заяви Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Данните на НСИ отчетоха съвсем слаб спад на ръста на цените на пазара на имоти в България [за 2018 г.]. Подобни са очакванията и за следващата година. Предвижда се ръстът да бъде 2-3% на годишна база”, посочи експертът и поясни, че прогнозите и макропараметрите за тази година са свързани и с покачването на лихвите по кредитите.

Според него темпът на инфлацията може да подпомогне интереса на дребните инвеститори към покупката на имоти, които ще се се опитат да запазят стойността на спестяванията си.

“Разрешенията за строеж са важен фактор, уточни Добромир Ганев. – Вече има достатъчно предлагане и затова виждаме забавяне на ръста. Това е нормално поведение на инвеститорите и играчите на пазара. Първото деветмесечие регистрира 140% ръст на разрешенията в София. Или около милион и 100 квадратни метра РЗП.”

Той коментира, че това е добре за купувачите, защото им се предоставя по-голям избор, но предупреди банки, купувачи и инвеститори да бъдат внимателни на пазара на недвижими имоти.

"Деветмесечието на 2018 г. показа ръст на обема на сделките в България с 1%, в София – с 2%, по-нисък спрямо предходни години. Във Варна например ръстът за деветмесечието е в размер на 12%. В Пловдив - в рамките на 5%. Има платежоспособно търсене и има логика в него, доходите са добри. Много българи виждат смисъл и в покупката на ваканционни имоти на морето. Цените са вълнуващи и затова e тази активност. Те закупуват имоти и с инвестиционна цел", показва анализът на Добромир Ганев.

Какви са приоритетите на Национално сдружение „Недвижими имоти“? С кого организацията подписа споразумения?

Вижте повече от разговора във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
37
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Дръжте за сега кеша, той най-малко ще изгуби в близките няколко години, ще им дойде времето и на имотите, рано е още. Ако бързате в Гързия вече е време за имоти, на който му трябват разбира се, за спеколация не може да става дума за сега.
20
 
30
 
3
преди 4 месеца
За Бога братя, не купувайте! Цените ще паднат! Ако не, просто ще вземете по-скъпо жилище с по-висока лихва. Или имот в малък град, който се продава на безценица.
5
 
68
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
В България от тук нататук всяка инвестиция в имот за мен е губеща.
8
 
77
 
1
преди 4 месеца
Всички финансови, специалисти, не брокери, които обикновенно плащат на Инвестор за статиите, съветват, да не се купуват жилища за инвестиция, предвид извратените вече цени, които формираха балон на пазара на недвижими имоти. Едва дошла обаче 2019 та година, има няма и две седмици от началото на януари, и се появява Добромир Ганев, председател на сдружението на търговците на имоти, тоест брокерите, който да внушава и вещае още поскъпване на жилищата. Негови колеги, пак брокери, вече и официално дори, в интервюта споделят, че на тези цени хора търсещи имот с цел инвестиция изчаквали, защото на този етап и при тези ценови нива, инвестицията в имот ВЕЧЕ е губеща!

Още от България
Строителни предприемачи: Цените на жилищата ще нараснат с около 5% тази година