IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата вървят към стабилизация

През третото тримесечие е измерен спад от 0,1% спрямо предходното и 1,8% на годишна база

12:16 | 23.10.13 г.
<p>
	Най-високи остават средните цени на жилищата в София-град. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Най-високи остават средните цени на жилищата в София-град. Снимка: Investor.bg

Продължава процесът по стабилизация на цените на жилищата*. И през третото тримесечие е измерено минимално понижение на средните пазарни цени, а на годишна база намалението продължава да е под два процента, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

За периода юли - септември цените на жилищата средно за страната са се понижили с 0,1% спрямо периода април - юни. На годишна база е отчетено понижение от 1,8%.

През предходното тримесечие също беше отчетено понижение от 0,1% на тримесечна база и 1,9% - на годишна.

През третото тримесечие на 2013 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 16 от областните градове и в област София, като по-значително е във Видин - с 3,8%, във Враца - с 3,7%, и в Добрич - с 2,9%. В останалите 11 областни града е регистрирано увеличение на цените, отчитат от НСИ.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през третото тримесечие на 2013 г. е 865,04 лв./кв. метър, сочат още данните.

Най-високи остават средните цени в София-град - 1 444,83 лв./кв. м, следвана от Варна - 1 381,33 лв./кв. м, и Бургас - 1 113,33 лв./кв. м. Най-ниски са цените в Кюстендил – 516,55 лв./кв. м, Враца – 531,5 лв./кв. м, и Габрово – 531,94 лв./кв. м.

Движението на цените през последните години можете да проследите на графиката.

* Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още