IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените във високия клас хотели у нас са нараснали с 21% през 2018 г.

Засилената бизнес и конферентна активност по време на Европейското председателство е основен фактор за ръста

10:17 | 27.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейското председателство през първата половина на 2018 г. е довело до над 21% среден ръст в цените на нощувките в 4- и 5-звездните хотели в София, показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Данните са от третото издание на Sofia Hotel Benchmark Survey, което се базира на анкета сред мениджърите на висококатегорийни хотели в София и пазарни наблюдения.

Според него безпрецедентният ръст на цените през 2018 г. спрямо година по-рано се дължи основно на засилената бизнес и конферентна активност по време на Европейското председателство. Този ефект допълва възходящото развитие на хотелския пазар в София от последните години благодарение на икономическия ръст и популяризирането на града като туристическа дестинация.

„Изминалата година бе част от продължаващата възходяща тенденция на хотелския пазар, която доведе до плавно възстановяване на нивата на заетост и цените след годините на икономическа криза. Ценовият ръст през 2018 г. обаче бе по-скоро еднократен ефект от ключово за пазара събитие, без аналог до момента. Подобно развитие наблюдаваме и в съседна Румъния, която пое европейското председателство в началото на 2019 г.“, коментира Пламен Бачев, партньор и мениджър „Консултиране и оценки“ в Cushman & Wakefield Forton.

Проучването на компанията показва, че средните ценови нива при 5-звездните хотели в София са достигнали 114 евро през миналата година при средно 63 евро при 4-звездните. При по-ниската категория хотели обаче ръстът на цените е бил осезаемо по-висок в сравнение с петте звезди. Според Пламен Бачев обаче пазарът в момента не успява да задържи достигнатите през 2018 г. ценови нива във високия клас хотели, тъй като София не може да предложи богат на събития и конференции календар.

За разлика от цените на нощувките, нивата на заетост в 4- и 5-звездните хотели в столицата са се покачили със значително по-слаби темпове през 2018 г. В сравнение с година назад са регистрирани средно 3,1% повече нощувки, което е съпоставимо с ръстовете от предходните години. Според проучването на Cushman & Wakefield Forton причината за по-слабото покачване е увеличеният брой индивидуални пътувания по време на председателството за сметка на груповите посещения. По данни на компанията средната заетост в двете категории хотели през миналата година е достигнала 65%.

Добрите резултати на хотелския пазар в София през последните години насърчиха инвестициите в сектора, особено в сегмента на брандираните висококатегорийни хотели. С очакваното отваряне на Hyatt Regency, Marriott и Grand Hotel Millennium Sofia до 2021 г. предлагането в най-високата категория в столицата ще нарасне с близо 50%. Прогнозите са новото предлагане да отговори на нуждата от инвестиции в петзвездния сегмент и интересът за отваряне на нови площи да се насочи към средния ценови клас хотели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още