IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденци продават имотите си по Черноморието, българите купуват

Над 15 емблематични обекта в центъра на Бургас са обявени за продажба

10:56 | 06.01.21 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Бургас посрещна годината с редица затворени търговски обекти, които се продават или се отдават под наем. В морския град има повече от 15 обяви на емблематични обекти в центъра, сред които пиано бар, до скоро оборотни ресторанти, кафенета, сладкарница. Сред очакванията в бранша са частни съдебни изпълнители да обяват за продан хотели и дори частна клиника в Слънчев бряг заради фалити, съобщава Нова телевизия.

„Определено се засили продажбата на търговски обекти, на хотели и на заведения включително“, казва брокерът Николина Димитрова.

Купувачи за тези терени обаче няма, отчитат в бранша. Руснаците, закупили имоти по Черноморието, пък масово продават жилищата си. Оттеглянето им обаче не е заради коронавируса, а заради икономически причини, смятат брокери.

„Има някои, които са теглили кредити там, за да купят тук. И като се прецени кредитът през обменния курс на рублата спрямо евро, им излиза неизгодно. И те са донякъде малко заблудени, че с тези апартаменти тук ще могат да печелят“, казва Петя Симеонова, жител на Поморие.

90% от апартаментите в момента са заключени и се продават, а вероятна причина за отлива освен блокадата е спадът на руската рубла.

„Над 5 хил. апартамента са закупени от руски граждани, но при така създалата се ситуация започна отлив и те вече обявяват апартаментите си за продажба. Но по-важното е, че се проявява интерес от българи, които да закупят имот в Поморие, защото градът освен море, слънце пясък има нещо друго, което го няма никъде другаде, това е лечебната кал“, казва кметът на Поморие Иван Алексиев.

Докато руснаците се оттеглят от пазара на недвижими имоти обаче, българи със спестявания инвестират смело в имоти. В бранша отчитат сериозен интерес за закупуване на просторни жилища в градски условия и още повече терени край морето в близост до града.

„По Черноморието бих казала, че най-много се търси в Бургас. Това е градът, в който е концентрирано търсенето почти отвсякъде. Може да са чужденци, може да са от Хасково, може от Ямбол, от където и да са, градът е хубав, добре е разположен между южното и северно Черноморие. Бих казала, че по Черноморието най-голямото търсене е в Бургас“, казва брокерът Велина Василева.

Очакваното влизане в еврозоната кара много българи да инвестират именно в имоти, макар че 80% от покупките на жилища са с ипотечен кредит, отчитат брокери.  „Търсенето беше насочено предимно към Созопол, без да изключваме сделките, които се случиха в Поморие, в Несебър“, казват брокери.

Мнозина от българите, които се тревожат от обезценяване на парите им, предпочитат да вложат спестяванията си в недвижим имот.

„Другата цел е закупуването на жилище с инвестиционна цел, тъй като имотът е стока, която никога не губи цената си, както златото“, казват от бранша.

Там отчитат и липсата на англичаните, които традиционно купували селски имоти в Странджа. През последните месеци само един немски гражданин е закупил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция, чието желание за покупка на имот в Европа е свързано най-вече с възможност за правене на бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 1
Mirilai-lai
преди 3 години
тухлите и цимента били като златото, смях ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
Охххх, тез дни бягах да купувам къщи крат В.Търново и Пловдив, днес съм у поморие да купя студио , че хотелиера нямал кой да му плаща режийните, а ти сега и към София ме подкара. Вие у София гледАААйте кво става у комшиите - демек из провинцията и.... чЕЕЕкайте баба Меца кризата да заИИИгра и столично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
Абсолютно. Плюс още две неща да уточним - апартхотелите са изначално замислени според мен от мафията (не казвам само българската) да стане така, че малкия собственик руснак, англичанин, българин да плаща на големия дето държи над половината сграда-хотелиера всичките почти режийни разходи целогодишно. Втората добавка - заложено в българското законодателство (умишлено ли, случайно ли). Има си там едни вратички, до коя година построеното не можело да се дели правилно, а само по братски - нещо като малките да плащат повече от големите. Това тоци, води - малкия да го духа. И то стана и ..... избегаха ни инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
Пак да се обадя. Това като вземаш желаното за действително коя болест беше. Чисто медицински. Купували били българите. Хем край Пловдив къщи, хем на морето апартаменти. Посмали малко - стар лаф, на дядо ми. Пред вид отношението ни към Русия, наложено покрай НАТО де , имотите по морето, особено на първите линии не са ли и отбранителни съоръжения за градски бой. Нещо като Сталинград, Кьонигсберг, Берлин. ДОТ за 800-1000 евро квадрата. Да бе. Вдигам бяло знаме на тез цени аз. Тоя пост моля да се приема само на майтап. Така де, 30 процента надолу са реални май в конкретния казус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Веск
преди 3 години
30 процента спад значи да има не криза и не стагнация а цивилизационна катастрофа. Чак толкова не искаме. Свръхдълга на планетата ще държи ниски лихвите. С тези им нива 30 процента надолу аз не виждам. Обаче разходите, данъците, таксите, инфлацията, сметките - всичко ще е нагоре. Светът е свръхзадлъжнял и ако няма инфлация сериозна кво праЙЙЙм с дълговете? Само с ниска лихва не става. Дълговете много ще скочат сега. Инфлацията за бедняка е мащеха. Приятел е тя на богатите, на олигарсите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
Веск
преди 3 години
В тези апарт хотели въобще не знам как са се набутали да купуват? 100 лева на месец да даваш, а да те няма 11 месеца в годината. Отделно и данък с такса смет, визи, път, няма и наематели - нормално. Не съм фен на Байдън, но е прав - Русия като започне да се прави на много велика сила нещата завършват с купони за храна. Путин не стабилизира рублата. Резултата е този. Първо икономиката, а не петрола и оръжията. Мои си мисли. Иначе съм русофил. Кризата иде. Аз мисля да купувам евентуално след около 2 години - за детето ми, хем да видим къде ще се установи след завършване на висшето, хем да паднат и цени малко или поне да излезе повечко маТРял на пазара. Ще кажете няма да стане. Няма зер. 2008ма-2009та криза, цените на минимум 2013та в София, в страната даже 2014та началото. Що сега да е по-различно. Безработицата е прикрита с 60/40 и подобните, а и ресурса на фирмите не е изчерпан. Социалнослабите у нас са доста, инвалидите, половината пенсии са от бюджета. Гледаме безработицата. Това дето не падали приходите в бюджета при криза - новината от вчера , аз не го вярвам. Няма да е за дълго. Ще се срине и бюджета. Има време за продаване, има време за купуване. Бедните като мене все целим момента. Сега тъкмо ми е времето за чакане. Богатите не ги е еня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Да купуват.Когато цените паднат с 30% и разходите заедно с данъците скочат двойно ще разберат каква е инвестицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
kane
преди 3 години
"И те са донякъде малко заблудени, че с тези апартаменти тук ще могат да печелят"..............................:)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
melon
преди 3 години
Другата цел е закупуването на жилище с инвестиционна цел, тъй като имотът е стока, която никога не губи цената си, както златото, казват от бранша.Страшна инвестиция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
baba_meca
преди 3 години
Ех, тия българи дето са купили на морето от глупави по глупави. Токоз статии се пуснаха, че в София трябва да купят, а те взели, че на морето купили.... Най-вероятно са такива дето не могат да четат и не са разбрали, че в София е далаверата- само там ще скачат цените на имотите и то завинаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още