IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цялостното изграждане на канализация в София ще струва над 2 млрд. лева

Общината разчита на голям европроект за довършване на водната инфраструктура

12:45 | 20.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Камарата на строителите в България и Българската асоциация по водите организираха осма национална конференция &quot;ОП &quot;Околна среда&quot; и ПРСР 2014 - 2020&quot;. На снимката: инж. Илиян Терзиев, председател на КСБ и кметът на София, Йорданка Фандъкова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Камарата на строителите в България и Българската асоциация по водите организираха осма национална конференция "ОП "Околна среда" и ПРСР 2014 - 2020". На снимката: инж. Илиян Терзиев, председател на КСБ и кметът на София, Йорданка Фандъкова. Снимка: БТА

За цялостното изграждане на канализация в София са необходими над 2 млрд. лева по предварителни разчети на експертите и то без средствата за отчуждаване. От еврофинансиране, собствения си бюджет и други източници общината може да разчита на близо 800 млн. лв. до 2025 г.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на форум за водната инфраструктура, организиран от Камарата на строителите в България.

За останалите средства общината ще разчита на програмата на концесионера „Софийска вода“ и на държавното предприятие ПУДООС. В момента се изпълняват доста проекти, финансирани от тези направления, в „Симеоново“, „Бенковски“, „Горна Баня“, „Горубляне“, „Овча купел“. 

Тя посочи, че в последните 10 години във ВиК в столицата са инвестирани над 500 млн. лв., но все още има много квартали, в които хората поставят въпроса за канализацията.

Общината разчита на оперативна програма „Околна среда“ за финансиране на голям инфраструктурен ВиК проект, като преди това подготвеното регионалното прединвестиционно проучване предстои да бъде разгледано със списъка от обекти в него от Столичния общински съвет. Кметът е получила уверение от екоминистерството, че за София ще бъдат осигурени минимум 400 млн. лева от програмата.

От 2009 г. до сега са изградени над 200 км ВиК мрежа.

В началото на първия й мандат като кмет тя е заварила 30% от общината без изградена канализация. До момента те са намалели до 23 – 24%, каза кметът пред Investor.bg.

Следващата седмица започва разглеждането на прединвестиционното проучване в Столичния общински съвет, като в него са описани районите, в които ще бъде изграждана канализация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още