IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID-19 не осуетява плановете за разширение на големи логистични паркове у нас

Догодина се очаква да започне строителството на нова сграда в търговски парк "Вазов" в столицата

18:58 | 18.06.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

През 2021 г. се очаква да започне строителството на нова сграда от търговски парк „Вазов“ на столичния булевард „Владимир Вазов“. Това съобщи Мирослава Александрова, мениджър корпоративно планиране в компанията „Глориент Инвестмънт“ БГ, която е инвеститор в проекта, по време на онлайн конференция за отражението на коронавирусната криза върху пазара на индустриални имоти у нас, организирана от платформата БГСклад. 

„Ако трябва да строим спекулативно, това ще бъде само един склад с площ от около 7000 кв. м и ще можем да го предоставим, разделен на филета по модела, по който строим в логистичен парк East Ring, но в градска среда, много близо до летището. Ако строителството не е спекулативно, ще спазим изискванията на клиентите, за които строим, и може би ще разделим площта на две и ще обособим две отделни сгради, особено ако става въпрос за компания от фармацевтичната индустрия“, съобщи Александрова.

Към края на 2019 г. търговски парк „Вазов“ разполага с площ от 82 декара и на територията му се намират четири сгради с обща площ от 29 500 кв. м, а сред наемателите са веригата HomeMax, дрогериите Lilly и компанията за гуми Медина Мед. „Имаме и разработен магазин за електроника, който първоначално беше дом на Техномаркет, и едно заведение за бързо хранене от веригата KFC”, съобщи Александрова. И допълни, че се работи по разширяването на търговския парк, след като досегашни наематели са отправили запитване дали има възможност да увеличат площите си.

„Площите от бившия магазин Roda, които се освобождават от Интер Карс, ще предоставят след ремонт необходимото разширение на дрогериите Lilly. Фокусирани сме и върху завършването на сграда шест от парка. Това е сградата на Медина Мед, където ще се намира централният им склад за гуми, ще има и няколко бокса, където ще бъдат обслужвани големи камиони и тирове“, каза Александрова. Към момента се завършва грубият строеж на сградата и се очаква тя да бъде готова в края на септември.

„Работим усилено и за подобряването на инфраструкурата в парка, озеленяването, осигуряването на допълнителни съоръжения, които да позволят на всички обитатели и посетители да се чувстват по-комфортно“, посочи Александрова.

В логистичен парк East Ring в землището на Нови Хан са завършени две нови сгради. „Концепцията на парка е застрояване първо на северното филе, където през 2014 и 2015 г. направихме две сгради – сухи складове, с площ от по 6400 кв. м. През май тази година завършихме и имаме акт 16 на още две сгради със същата площ, които отново са сухи складове. Едната вече е отдадена под наем на Iron Mountain, а за другата се водят преговори за отдаване под наем с две логистични компании. Те бяха забавени заради коронавирусната криза“, каза Александрова.

Тя допълни, че има готовност да започне строителството на следващите две сгради в парка, които също ще бъдат сухи складове.

Наемателите на Индустриален парк София Изток не са пострадали сериозно от коронавирусната пандемия и някои от тях дори предвиждат разширение, съобщи Александър Гебов, управител на дружеството Парк Индустрия София Изток, което е инвеститор в проекта.

Стартиралите проекти през 2019 г. и началото на 2020 г. се изпълняват и в момента, допълни той. „Имахме доста сериозни сделки, а в момента вървят строително-монтажни работи на два обекта на територията на индустриалния парк. Единият е build-to-suit, предназначен за онлайн търговец, и започна в началото на пролетта. Работата по другия обект беше забавена заради коронавируса, но имаме запитвания и интерес, макар и не такъв, какъвто ни се иска. Като цяло не сме песимисти за развитието на проекта, тъй като той вече се превърна в утвърдена дестинация“, заяви Гебов.

Застроената площ на индустриалния парк е 75 хил.-85 хил. кв. м, а на територията му работят над 550 души.

Строителството на сграда три е започнало през 2019 г., но е било забавено заради пандемията. Теренът е с обща площ от 58 декара, като върху него се предвижда да се построят сграда три и сграда четири, която още е на етап проектиране“, съобщи Гебов. Застроената площ на сграда три е 20 хил. кв. м и тя ще бъде построена на два етапа. Първият включва около 12 хил. кв. м, а вторият – около 8 хил. кв. м. Очаква се пускът на първия етап да е през юли тази година, а на втория етап – през декември.

Гебов посочи, че не е имало запитвания от страна на наемателите на индустриалния парк за намаляване на наемите заради коронавирусната криза. „Нашите цени са нормални за продукта, услугите, поддръжката, която предоставяме на нашите клиенти. Част от тях се разширяват и това е достатъчно показателно. Ще има натиск и противоречие между отделните дивелъпъри, които ще опитат да постигнат по-ниски наеми за новите площи, за да грабнат дял от пазара, но това е рискован ход“, каза Гебов.

Мирослава Александрова допълни, че ако наемите намалеят, ще се удължи периодът на възвръщане на инвестицията, който и сега е достатъчно дълъг, а това ще отблъсне потенциалните инвеститори. „Наемите не са прекалено високи и могат да бъдат плащани. За базата ни на Цариградско шосе не сме имали закъснения в плащанията“, каза тя.

Според Владимир Гюрджиев, управител за България на холандската компания CTP, в логистиката не се е стигнало до шокова промяна заради коронавируса, която да доведе до драстични негативни резултати. „В началото имаше момент на несигурност, след което нещата се върнаха в релси. Отливът от традиционни типове стоки като електроника, мода, текстил се компенсира със сериозно засилване на търсенето на други стоки като лекарства, бързооборотни стоки, хранителни стоки, стоки от първа необходимост“, отбеляза той.

Според него дори в спокойни времена е много важно наемодателите да поддържат добри, партньорски взаимоотношения с наемателите си. „Когато коментирахме запитвания от наши клиенти за намаляване на наеми или разсрочване на плащания, бяхме готови на някои взаимни компромиси – краткосрочна помощ от наша страна срещу по-дългосрочен ангажимент от тяхна като увеличаване на общия срок на договора за наем или разширяване на площта в бъдеще“, каза Гюрджиев.

Той очаква първото придобиване на CTP у нас да стане факт през юли, а още две сделки трябва да бъдат финализирани до края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
COVID-19 е интелигентен вирус ... цака бедните и прави най богатите още по богати ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още