IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Ганев: Украинските бежанци вече оказват натиск върху наемния пазар

Напливът на украинци вади на преден план нуждата от подобряване на отношенията между наематели и наемодатели, посочи председателят на НСНИ

11:00 | 11.04.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Вълната от украински бежанци в България влияе върху баланса между търсенето и предлагането на квартири и оказва натиск върху наемните нива в големите градове, особено във Варна и Бургас. Част от бежанците сега са настанени по хотели, но държавната подкрепа за хотелиерите ще изтече преди началото на летния сезон. Ако войната не приключи дотогава, ще има нова вълна от украинци на пазара и още по-голям натиск върху наемите. Тази прогноза направи в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ).

„Най-много украинци са регистрирани по Черноморието, като най-силна е концентрацията във Варна. Това се усеща в града, навсякъде има украински граждани – в търговските центрове, по улиците, в хранителните магазини“, посочи той. По данни на единния информационен портал „България за Украйна“ от началото на войната до 10 април в България са влезли 164 хиляди украинци, като 63 хиляди са останали в страната.

„От разговорите с представители на сдружението става ясно, че бежанци има в почти всички областни градове на страната – в Пловдив, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Благоевград“, съобщи Ганев. Според него напливът на украинци вади на преден план нуждата от подобряване на отношенията между наематели и наемодатели. По думите на Ганев основните рискове при бежанците от Украйна са същите като при българските наематели и другите групи чужденци – да не се платят разходите за консумативи и наемните вноски.

Той предупреди, че в случая рискът е по-висок, защото украинците могат да напуснат страната във всеки момент, което би затруднило собствениците да си търсят правата. „Поради тези причини има собственици на имоти, които отказват да ги дадат под наем на украински граждани. Не защото българите имат нещо против украинците, а поради финансовите измерения на казуса. Част от българските собственици имат нужда от тези доходи от наем и не могат да рискуват“, коментира председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Ганев разкри, че има и собственици с възможности, които дават безвъзмездно имотите си на украински бежанци, въпреки че може да не им бъдат платени консумативите за престоя. Националното сдружение „Недвижими имоти“ подпомага наемането на имоти от украинци в България, подготвяйки двуезичен договор за наем. Образецът се предоставя не само на членовете на сдружението, но и на всички, които го поискат. „Националното сдружение помогна и на украински професионалисти в сектора на имотите да започнат работа в България – във фирми от националното сдружение. В знак на съпричастност голяма част от българските агенции за имоти не искат комисиона от украинските бежанци“, съобщи Добромир Ганев.

Що се отнася до това част от бежанците да се насочат към покупка на жилища в България, той е на мнение, че има жени и деца от Украйна, които ще останат в страната дългосрочно, и може да се очаква, че те биха предприели такава стъпка.

По какъв начин програмата на правителството подпомага украинските бежанци и ще се отрази ли тя на пазара за наемане на жилища? Какви инициативи предприеха от Национално сдружение „Недвижими имоти“? Готвят ли банките кредитни продукти към чужденци? Какви са впечатленията на Кристина Кръстева, маркетинг мениджър „Недвижими имоти“ от агенция „Явлена“ във Варна, за изискванията на бежанците от Украйна? Какъв е средният бюджет при наемане на жилища? Как се движи пазарът на краткосрочни квартири ще разберете, ако гледате Борис Павлов, изпълнителен директор на Flat Manager, във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
Gocho
преди 1 година
да се пръждосват тия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Белла
преди 1 година
В Бургас украйнки настояват за безплатен маникюр, жива да не бях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
v_tin
преди 1 година
А бе защо не ги засилват по селата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
andy
преди 1 година
Още един пример какво представляват "добрите" украйнци е отношението им към българските моряци на Царевна и още десетки други кораби държани като заложници. Нека се помолим за тях! По-бързо да ги освободят руснаците и дано са живи и здрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Уви, това е истината! Украйнските *** са по-страшни от немците навремето! В Тубата има маса видеа от последните години, показващи какво се е случвало в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Чиба, вчерашнорегистриран тpoк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
https://youtu.be/V9fbGY7VmH0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още