IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават 18 млн. лв. от ОПРР за отчуждаване на имоти по северната тангента на София

25 са рисковите проекти по оперативна програма "Регионално развитие", които трябва да бъдат завършени през следващата година

17:35 | 09.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Дават 18 млн. лв. от ОПРР за отчуждаване на имоти по северната тангента на София

България ще получи около 18 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“ за извършване на отчуждителни процедури по Северната скоростна тангента на София. Това е заявила министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на заседание на комитета за наблюдение на оперативната програма. "За отчуждения по проекта бяха предвидени 25 млн. лв. от държавния бюджет и тази стъпка е глътка въздух за страната ни", е обяснила тя, съобщиха от регионалното министерство.

В момента съществува риск 25 проекта по ОПРР да не бъдат осъществени. Те са на стойност 360 млн. лв., обясни Павлова, цитирана от агенция „Фокус“. За да не се допусне загуба на средства, вече е подготвен списък с резервни проекти за 280 млн. лв., които са в готовност и към които може да бъдат пренасочен средства от програмата. Те могат да се реализират на мястото на рисковите проекти, за да не бъде изгубено европейското финансиране.

Павлова припомни, че крайният срок за реализацията на 25-те проекта е до октомври 2015 г.

Следи се ежедневно как се изпълняват проектите и дали се намалява рискът от това те да не бъдат изпълнени, обясни министърът. Според нея причините, за да се стигне до проблеми с проектите, са различни - или договорът за изпълнение за тези проекти е сключен с огромно закъснение, или има подадени жалби по тръжната процедура. Другите варианти са да има закъснение в рамките на изпълнението или при издаването на разрешително за строеж, или просто са замразени проектите заради забавени отчуждителни процедури. Сред рисковите проекти е и този за северната скоростна тангента.

Очаква се Агенция „Пътна инфраструктура“ да започне отделно договаряне с всеки собственик на имоти по трасето, за да може да бъде завършен обектът в срок, обясни преди ден и шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. 

Към момента от общия бюджет на програмата - около 3 млрд. лв., 75 на сто са разплатените средства по текущи проекти.

"Надявам се в началото на следващата година да бъде одобрен окончателният вариант на новата оперативна програма, за да могат бенефициентите да подготвят и кандидатстват с проекти за финансиране по новата програма", е подчертала министърът. "При добра координация и мобилизация на институциите можем да направим така, че 2015 г. да не бъде нулева за усвояване на средства по програмата", е заявила още Павлова.

До края на тази година по ОПРР трябва да бъдат разплатени около 106 млн. евро. Ако това не се случи, тези средства ще трябва да бъдат върнати на ЕК. Преди ден министър Павлова обясни, че се очаква в рамките на следващите две седмица да бъдат разплатени около 100 млн. евро, за да се минимизират загубите по ОПРР за тази година.

В момента забавени разплащания няма, върви сериозен финансов поток към общините бенефициенти, добави Павлова. За да не се губи сумата от 106 милиона евро, Лиляна Павлова е поискала разрешение от ЕК да бъде позволено да се работи и в почивните дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още