Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Дигитализиране на строителния процес удължава живота на сградите в България

МРРБ започва програма за дигитализиране на строително-инвестиционния процес на стойност 300 хил. евро

Дигитализиране на строителния процес удължава живота на сградите в България

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) предвижда дигитализиране на строително-инвестиционния процес, съобщава пресцентърът на министерството. 

Според заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев "дигитализацията на строително-инвестиционния процес е важна не само за строителния сектор, но и за българската икономика". 

Той постави началото на изпълнението на проекта "Подготовка и стартиране на цифрова реформа на българския строителен сектор“, който се финансира по Програмата за подкрепа на структурната реформа 2017-2020 г. и е на стойност 300 хил. евро.

Още по темата
Предвижда се да бъде изработена стратегия и пътна карта с конкретни стъпки за реформиране на сектора чрез въвеждане на строително-информационно моделиране в целия строително-инвестиционен процес. Ще бъдат разработени промени в националната регулаторна рамка в съответствие с европейската и ще се изготви План за национална цифрова платформа за строителството.

В него ще бъде определен стандартизиран формат на отворени данни за обмен на информация между доставчиците и възложителите на обществените поръчки – необходими стандарти за въвеждане на строително-информационно моделиране, ИТ инфраструктура, споделени бази данни, съвместното им прилагане в съответствие с изискванията, въведени на европейския пазар.

„С дигитализацията на строително-инвестиционния процес ще се осигури по-високо качество и по-бързи темпове на проектиране и изпълнение на обектите, както и тяхната по-добра поддръжка и удължаване на живота им“, подчерта по време на онлайн срещата заместник-министърът.

И допълни, че с цифровизацията ще се повиши и конкурентоспособността на българските компании, които ще могат да отговорят на изискванията на световните строителни пазари.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Сделките с имоти у нас отново забавят темп в края на 2020 г.