IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДНСК чака съдебно решение за законността на втория лифт в Пампорово

Строителният контрол е констатирал при последните проверки, че незаконно строителство в ски зоната над Банско няма

11:42 | 01.08.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ДНСК чака съдебно решение за законността на втория лифт в Пампорово

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) води съдебна битка заради втория лифт в Пампорово. Върховният административен съд трябва да се произнесе дали линията „Двата моста“ в землището на с. Стойките е законна, съобщават от Дирекцията по повод запитване на Mediapool.

Припомняме, че строителният контрол констатира през миналата година, че новата въжена линия, както и разширенията на ски пистите, са незаконни. Дирекцията издаде заповед и за премахването на лифта въпреки възраженията на хотелиери.

„Пампорово“АД е обжалвало заповедта на строителния контрол пред Административния съд в Смолян, който е отменил заповедта на ДНСК през юни т. г. Дирекцията е обжалвала решението пред Върховния административен съд, като жалбата е внесена на 14 юли.

ДНСК уверява, че съобразно решението „ще бъдат предприети последващи действия“.

Същевременно последната проверка на строителния контрол в ски зоната над Банско е установила, че незаконно строителство няма, както и че територията на концесията се контролира ежедневно от служители на дирекция „Национален парк Пирин“ и регулярно от служителите по контрол на строителството към община Банско.

През тази година ДНСК е осъществила проверка на ски зоната в началото на април. Строителният контрол е направил втора проверка и през юни, като предстои още една и през октомври преди началото на ски сезона.

Припомняме, че на последното си заседание (в сряда, 30 юли) правителството е взело решение да промени концесията на „Юлен“ АД, като е допълнило договора с площта на концесията. Това съобщи вицепремиерът в оставка Даниела Бобева на заключителната пресконференция на министрите. Министерският съвет обаче отказа да посочи каква площ е записана в договора.

През 2011 г. стана ясно, че концесионерът е използвал 650 дка повече, заради което кабинетът на Бойко Борисов искаше да се приемат законови поправки. Това стана повод за мащабни протести на екозащитници.

По-късно Министерството на околната среда и водите призна за незаконна ски писта в Банско - „Платото-1“. През миналата година Върховният административен съд пък постанови, че лифтът в ски зоната също е незаконен, тъй като е изграден извън обхвата на концесията и извън зоната за ски съоръжения в Национален парк Пирин.

От години се водят дебати и за изграждането на втори лифт, за да бъде подсигурена изградената леглова база в района на Банско и да се избегнат опашките на съществуващия. ЮНЕСКО, под чиято егида обаче е Националният парк, и граждански и екоорганизации категорично се противопоставят на идеята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Ани Василева
преди 9 години
Откога го чакам този втори лифт. Вече ще остарея, докато го направят. Надявам се сега, когато всичко вече е наред да го направят най-накрая. Определено Банско има нужда от втори лифт. И преди съм го казвала и не се отричам от думите си. Не знам защо има хора, които са против концесията на Юлен. Сега фирмата ще плаща над половин милион на държавата концесионна такса, което са бая пари за краткия 4-месечен сезон. Никъде в Европа инвеститорите не плащат подобни такси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още