IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДНСК: Незаконното строителство е основна причина за потопа в "Аспарухово"

Няма доказателства за незаконна сеч или изпускане на язовир над квартала, показва проверката на строителния контрол

17:22 | 14.07.14 г. 2
<p>
	Снимка: ДНСК</p>

Снимка: ДНСК

Незаконното строителство и замърсяването на дерето с битови и строителни отпадъци са основните причини за бедствието и човешките жертви в квартал "Аспарухово" във Варна. Това обяви архитект Николай Христов от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), който обобщи резултатите от проверката в засегнатия квартал, цитиран от bTV.

Проверката беше разпоредена на 20-и юни след катастрофалното наводнение във варненския квартал.

100% от къщите в дерето на „Аспарухово“ са незаконни, съобщава Христов. Мястото им не е било там и това е основната причина да има човешки жертви при потопа от 19 юни, показва проверката на ДНСК по случая.

Другата основна причина е голямото количество строителни и битови отпадъци от двете страни на дерето. Силният порой ги е повлякъл и те са образували тапа, която в един момент е избила и е помела къщите.

Оказва се, че по действащия регулационен план от 1978 година цялата зона, застроена сега с къщи, е била предвидена за озеленяване.

В същото време (и въпреки твърденията на ДНСК, че всички постройки са незаконни), голяма част от жителите на най-пострадалите от потопа улици (където има и канализация) твърдят, че разполагат с всички строителни книжа за домовете си.

„Проблемът с отстраняването на къщите е колкото законен, толкова и морален“, отбеляза Николай Христов. По думите му е трудно да се вземе решение за премахване на незаконните постройки, защото така заселилите се хора ще останат без жилище и могат да осъдят страната в Страсбург, че ги е лишила от дом, без да им предостави друг.

Решението било в намиране на т.нар. фондови жилища, в които семействата да се настанят и междувременно къщите им да бъдат премахнати.

От ДНСК посочват, че няма никакви доказателства за незаконна сеч или изпускане на язовир над Аспарухово, които също да са оказали влияние върху трагедията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още