Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

ДНСК няма да събаря небостъргача "Златен век"

Очаква се окончателното решение на Върховния административен съд по казуса в края на март догодина

ДНСК няма да събаря небостъргача "Златен век"

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) няма да издаде заповед за събарянето на небостъргача „Златен век“, както поиска вчера новият кмет на район „Лозенец“ Константин Павлов, става ясно от съобщение на строителния надзор, публикувано на сайта му.

Причината е, че съдебното дело по казуса не е приключило, тъй като се очаква окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС). То трябва да стане ясно в последния ден на март догодина. До приключване на съдебното производство по делото пред ВАС с влязъл в сила съдебен акт никое друго учреждение няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда, посочват от ДНСК.

От строителния контрол припомнят също, че при проверка през април тази година не е констатиран незаконен строеж, а само допуснати нарушения.

Още по темата
„След приключване на съдебното производство с влязъл в сила съдебен акт ДНСК ще предприеме съответните законосъобразни действия“, се казва в съобщението. От строителния контрол припомнят, че след издаването на заповедта на началника на ДНСК в средата на април строежът на небостъргача „Златен век“ е спрян ефективно.

Вчера новият кмет на район „Лозенец“ Константин Павлов поиска от директора на ДНСК Иван Несторов да издаде заповед за събаряне на строящия се небостъргач в столичния квартал. Според него строителството на високата сграда е незаконно, защото презавереното строително разрешително е изтекло.

Павлов поиска също от столичния кмет Йорданка Фандъкова да промени подробния устройствен план на „Лозенец“, за да отговаря на Общия устройствен план на София, който забранява в тази част на квартала да се строят сгради с височина над 20 м.

В съобщение до медиите от тази сутрин „Артекс“ за пореден път защити строителството на 34-етажния небостъргач „Златен век“ и припомни, че в края на юли Софийският административен съд е потвърдил валидността на разрешението за строеж до 2028 г.

Според компанията действията на Павлов „целят правен прецедент, който освен че ще бъде негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори, ще създаде възможност да се атакуват редица мащабни строежи, включително и редица инфраструктурни проекти в страната, за които поправката в чл. 153 на ЗУТ е направена и важи“.

Коалиция „Демократична България“ заяви в отговор на позицията на „Артекс“, че кметът на „Лозенец“ Константин Павлов е е първият и единствен засега орган на власт, който е предоставил на публичното внимание юридическо становище за законността на обект „Златен век“.

„От произнасяне по този въпрос до момента се въздържа компетентният по закон началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Арх. Здравко Здравков – главният архитект на Столична община, от своя страна също отклонява темата“, допълват от „Демократична България“.

„Съдът не е сезиран с въпрос за законността на сградата и съответно не се е произнасял. Висящият пред него спор е за спиране на строителството. С какъвто и резултат да приключи този спор, това не е препятствие за установяване и премахване на незаконно строителство на обект „Златен век“, казва се още в съобщението.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
5
 
7
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
така се бях притеснил, да не вземат да го бутнат.
0
 
7
 
6
преди 8 месеца
С асансьора - право в затвора. ХА ХА
2
 
6
 
5
lefti до: nkavrakov1982
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
И партера да е център за лечение на наркотични и алкохолни зависимости.
2
 
11
 
4
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
"строителството на високата сграда е незаконно, защото презавереното строително разрешително е изтекло" - колко Т Ъ П О и смешно звучи само :)
Кой е глупав да хвърля милиони в БГ при условие,че ще се появи някоя калинка да измисли някоя подобна простотия ..... и да похабиш няколко милиона... нашето управление е от клоуни за да се харесат на глупаците....
5
 
13
 
3
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
И веднага един Робин Худ се е появил в коментарите, бленуващ за утопията в която да вземе от богатите и да раздаде на бедните за да може, за да може... България да стане още по-зле отколкото е сега естествено. Кога ще се научите, че с даване не се оправят фимансови проблеми, с даване се задълбочават. Писането на логични безпристрастни закони и спазването им решава финансови проблеми, без значение дали на теб ти харесва дадената ситуация или не. Тази сграда трябва да бъде завършена и както изглежда поне засега, Артекс трябва да бъдат компенсирани дори, за загубите от спирането й.

Още от България
Правителството определи концесионери на четири морски плажа