IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на юли е срокът за доброволно премахване на незаконния строеж в "Яйлата"

Ако в срока за доброволно изпълнение не бъдат предприети действия по премахване от извършителите, ДНСК ще пристъпи към принудително премахване

14:07 | 19.07.15 г.
До края на юли е срокът за доброволно премахване на незаконния строеж в "Яйлата"

До края на месец юли 2015 г. изпълнителите на незаконния строеж в местността „Яйлата“ до село Камен бряг в община Каварна трябва да премахнат сами извършеното строителство, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това е крайният срок за доброволно изпълнение. Проверка на ДНСК е установила, че в момента заповедта за спиране на строителни работи и забрана за достъпа до незаконния строеж се спазва.

С окончателно съдебно решение на Върховния административен съд от 2 юли 2015 г. заповедта за премахване е потвърдена. 

Припомняме, че извършителите на незаконния строеж в м. ”Яйлата” подновиха строителството точно в деня на изборите през 2013 г. Органите на ДНСК извършиха проверка и установиха, че от главния архитект на община Каварна е издадено разрешение за строеж с тежки пороци – в защитена територия на археологически резерват „Яйлата“, в която с плана за управление и в общия устройствен план недвусмислено е забранено всякакво строителство.

Разрешението за строеж бе отменено от органите на ДНСК. Бяха издадени и заповеди за спиране и заповед за премахване на незаконния строеж, а строителството бе спряно. От органите на ДНСК са наложени глоби на главния архитект на община Каварна за издаване на незаконосъобразно разрешение за строеж, на двамата извършители на незаконния строеж и на техническия ръководител на строежа. Актовете на ДНСК са потвърдени като законосъобразни от компетентния съд.

След решението на ВАС органите на ДНСК незабавно предприеха действия за нейното изпълнение. Заповедите за премахване не могат да се изпълняват преди влизането им в сила. Ако са обжалвани, е задължително тяхната законосъобразност да бъде потвърдена с окончателно съдебно решение.

В случай, че в срока за доброволно изпълнение не бъдат предприети действия по премахване от извършителите, ДНСК ще пристъпи към принудително премахване, посочват от МРРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още