IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месец ще са готови законовите улеснения за изграждането на нови лифтове

Ще се променят Законите за туризма, за устройството на територията, за собствеността и ползването на земеделските земи и за горите

17:22 | 11.05.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
До месец ще са готови законовите улеснения за изграждането на нови лифтове

Нови законови промени, с които да се улесни изграждането на ски лифтове и съоръжения, подготвя Министерството на туризма. Това съобщи на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на зимните курорти, концесионерите на лифтове и местните власти, в която е участвал и съветникът на министъра в областта на зимния туризъм Марк Жирардели, съобщава БТА.

Предвижда се да се променят текстове в Закона за туризма, както и в Законите за устройството на територията, за собствеността и ползването на земеделските земи и за горите. 

Предложенията за промени се очаква да са готови до месец.

Според министър Ангелкова този зимен сезон е бил повече от успешен с ръст от 8,2 на сто по данни на Националния статистически институт (НСИ), с 1,2 млн. туристи и приходи за периода декември - март от 640 млн. лева – над 6 на сто повече спрямо миналата зима.

Най-силен ръст е отчетен на туристите от Турция – с над 30 на сто. Това според Николина Ангелкова дава основание съвместно с външно министерство да се стартира възможността визовите облекчения да се прилагат целогодишно, а не само за зимата.

Отчетено е и 20% увеличение на туристите от Италия, 10 на сто – от Германия, 8 на сто – от Австрия, 6 на сто – от Гърция. Нарастват посещенията в зимните ни курорти и от другите ни съседни страни.

От бранша посочват пътната инфраструктура като една от проблемните области за развитие на зимния туризъм от нас.

Туристическото министерство е поело ангажимент пред курорта „Боровец“ да се предприемат действия за увеличаване на мощностите на електропреносната мрежа.

Браншът и държавата са се обединили и около необходимостта от обща стратегия по отношение на маркетинга и предлагането. В тази връзка министърът съобщи, че в края на юни на заседанието на Националния съвет по туризъм ще бъде приета националната програма за реклама за 2016 г.

Марк Жирардели е представил на днешната среща и пътната карта по отношение на стратегията за развитието на планинския туризъм. Самата стратегия предстои да бъде завършена до края на годината или в началото на следваща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Един Българин
преди 8 години
Няма лошо да се премахне "бюрократщината", но нека да не е за сметка на природата и глоби от ЕК по Натура 2000. Ръстът на туризма да не ни излезе през носа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още