IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Движението около "Руски паметник" в София спира за 20 дни

Най-късно до средата на август трамваите по трасето ще бъдат пуснати

15:27 | 28.07.15 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Движението през площад Руски паметник се затваря изцяло за 20 дни, каза зам.-кметът на Столичната община Любомир Христов при проверка на ремонта на кръстовището.

"От утре сутринта със затварянето на кръстовището започва масираната работа по пътната част – окопаване и изграждане на пътната конструкция, след което полагането на настилките, включително паважите и асфалтовата настилка в активните ленти за движение", обясни той.

Изключение ще се прави само за коли на пожарна и аварийна безопасност и за коли на Бърза помощ, които ще се движат в локалното платно от страната на МВР болница.

По думите на зам.-кмета строително-монтажните дейности на кръстовището са изпълнени на 45-50%. Изграден е изцяло водопроводът и се довършва подмяната на канализацията в кръга. В момента се работи по конструкцията на зеления трамвай и се подрежда паважна настилка в зоните на локалните платна, продължава и изграждането на тротоарите. От утре започва масирана работа по конструкцията на пътя, информира Христов.

Алтернативите за околните маршрути, включително и за градския транспорт, са: бул. "Пенчо Славейков", бул. "Прага", бул. "Христо Ботев".

Трамвай №5 ще бъде заместен, както и до момента с автобус, който ще се движи по бул. „Цар Борис III“ откъдето ще прави връзка с бул. „Пенчо Славейков“, бул. „Прага“, бул. „Христо Ботев“, по бул. „Александър Стамболийски“ пред Съдебната палата, а оттам обратно по ул. „Алабин“ с връзка с квартал „Княжево“.

Зам.-кметът обясни, че до средата на август най-късно ще бъдат пуснати трамваите около Руски паметник. „В момента продължава изграждането на конструкцията за трамвая, по което има още около 10 дни работа, след което ще пуснем трамвайното движение, за да може да се облекчи обслужването на хората по протежението на бул. „Цар Борис III“ в максимална степен и продължава работа по пътната част“, обясни той.

"До края на месец август трябва да приключат всички пътни работи в този проект“, уточни Христов .

Той обясни, че линията на трамвай № 5 е изключително натоварена и по тази причина се разработва и апликационната форма по ОП „Региони в растеж“ за финансиране на цялостна реконструкция на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис“ III от квартал „Княжево“ до Съдебната палата. Предвижда се и доставка на нови трамвайни мотриси по подобие на проекта, който беше реализиран по бул. „България“.

Още новини от София четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още