IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата не защитава достатъчно Черноморието, смята експерт

Ще стигнем до разрушаване на хотели, убеден е председателят на Асоциацията за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов

10:42 | 29.04.15 г.
Държавата не защитава достатъчно Черноморието, смята експерт

В България има нежелание да се прилагат законите. Крайбрежната ивица на българското Черноморие представлява държавна собственост, но в годините държавата не е защитавала методично своя интерес. Нашето Черноморие е едно "грозно пате" на българската туристическа индустрия. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.

Той допълни, че за резултата са допринесли много правителства и администрации. “Налице е едно безхаберие и къс хоризонт в дейността в нашата администрация, която е до продължителността на нейния мандат. Не се вижда необходимостта от опазване на дюните и пейзажа. Не виждат възможностите, които този пейзаж и защитените територии създават - за икономическо благополучие в бъдеще“, смята той.

Според него нищо не е случайно и независимо коя коалиция управлява, има нарушения. Те по думите му са започнали при правителството на Симеон Сакскобургготски и продължават до днес. Попйорданов допълни, че сега се демонстрира желание нещо да се направи, за да се тушира общественото напрежение, но няма реална воля да се спазват законите.

„Това, което се случва на Черноморието, се случва и в планините. Сценариите, по които тези територии се завладяват, са едни и същи. Това, което  ме шокира, е желанието на правителството да се премахнат всички законови пречки да се строи в защитените територии“, заяви председателят на Асоциацията за алтернативен туризъм. Според него интересът на хората, които искат да почиват на незастроени площи и на инвеститорите трудно може да бъде балансиран.

Попйорданов заяви, че къмпингите могат да се преустрояват, без да се бетонират. Важно е Черноморието да бъде достъпно за свободно плажуващите, посочи той.

„Ние ще достигнем до разрушаване на хотели. Има хотели, които са заети 15-20 дни в годината, което е нерентабилно“, смята той.

Запитан дали ще се преборим със замърсяването на морето, след като строителството на пречиствателните станции изостава спрямо изграждането на хотели по брега, той каза, че в България винаги пречистващата инфраструктура се движи след инвеститорите, а не обратното. Той смята, че трябва да се прекрати новото строителство по Черноморието и да се извърши ясно планиране на незастроените територии, да се даде визия за тези райони и да се приеме, че парк Странджа е защитена територия.

„Не може интересът на няколко инвеститори да измества публичния интерес“, убеден е Попйорданов.

"Имам чувството, че действията на Лиляна Павлова (министър на регионалното развитие) и на Ивелина Василева (министър на околната среда) са в посока на спиране на незаконните строежи в защитените територии", каза доц. Борислав Великов, заместник-председател на ПГ на Реформаторския блок. Според него трябва да се направи цялостен анализ на собствеността на дюните – има ли нарушения, незаконни сделки. „И по този начин да опазим природата и да развиваме българския туризъм“, заяви народният представител.

Искаме да спасим останалите незастроени плажове по Черноморието. Общественият интерес трябва да бъде защитен и чрез разтрогване на незаконни сделки, включително ако има незаконни актове на местната власт, допълни той.

„От РБ замисляме и промени в Закона за устройството на територията, Закона за защитените територии и в Закона за биоразнообразието. Искаме да мине днес съвместното заседание и ще огласим позицията на РБ относно позицията ни за българското Черноморие. Има лоши практики, които се умножават по целия бряг“, заяви той.

Днес в парламента Комисията по регионална политика, съвместно с Комисията по околната среда и водите, МРРБ и МОСВ, организира кръгла маса на тема “Актуални проблеми на устройството и опазването на българското крайбрежие".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още