IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата още не знае как ще финансира фонда за подпомагане при бедствия

Не е приемливо да се въвежда задължителна застраховка срещу бедствия, нито държавата да покрива всички щети, коментира министърът на финансите

13:22 | 12.06.15 г. 5
Държавата още не знае как ще финансира фонда за подпомагане при бедствия

Държавата още няма ясна представа как ще финансира специалния фонд за подпомагане на социално слабите граждани при бедствия. Това стана ясно по време на парламентарния контрол от отговора на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос от депутата от БСП Корнелия Нинова за създаването на евентуален катастрофичен пул.

Припомняме, че през февруари държавата се отказа да създава катастрофичен пул, а да предложи вариант за специфично подпомагане за социално слабите, чието имущество е пострадало при бедствия. Предвижда се помощ да получават само хората, които нямат възможност да застраховат имуществото си. Подкрепата ще се изчислява на база на данъчната оценка на имотите.

Необходимите промени в Закона за защита при бедствия са внесени за обсъждане от Народното събрание, коментира Горанов.

В текстовете обаче не е разписан механизъм за набирането на средства в този фонд. През февруари, когато обяви плановете на правителството за създаването му, Горанов заговори за евентуално вдигане на данъка върху застрахователните премии с 1 процентен пункт с цел осигуряване на финансиране. Това обаче на практика пренася финансовата тежест върху групата собственици, които застраховат имотите си, и може да подейства като демотивиращ, а не мотивиращ фактор за защита на имуществото при бедствия, каквато е идеята на кабинета.

Владислав Горанов призна, че промените в законодателството нямат завършен вид, но дават отговор на въпроса как да се структурира подпомагането на гражданите, пострадали при природни катаклизми.

„Концептуално правото на собсвеност е неприкосновено и лично, но то поражда не само права, а и отговорности“, коментира финансовият министър и допълни, че е неприемливо да се възприема, че държавата е длъжна да покрива всички щети.

По думите на министъра предложената в проектозакона концепция за подпомагане е била „избистрена“ от застрахователния сектор. Той призова Нинова да прояви законодателна инициатива и да предложи други източници на финансиране, ако смята, че има надеждни такива.

Според Горанов не е приемливо и да се въвежда задължителна застраховка срещу бедствия, която да се събира в катастрофичен пул чрез имотните данъци. Подобна мярка се обмисляше по времето на предишното правителство на Бойко Борисов, но така и не беше реализирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
А кой знае?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
fall
преди 8 години
Абе оставете я частната собственост, там въпросът е ясен, който има да си спасява имуществото.Какво обаче правим с държавната собственост? Какво правим с липсата на нормално водоснабдяване в засегнатите райони? Нали не искате хората сами да копаят нови водопроводи, защото държавата я няма никаква?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
993
преди 8 години
Концепцията е проста... Имащ право на частна собственост - конституция и т.н. - факт! Пази си я, охранявай я, застраховай я и не ходи да мрънкаш на Държавата, освен ако не си е свършила работата и затова имотът ти е погинал! Тогава я съди! Но не мрънкай, когато си *** и чакаш друг да ти плати масрафа..., защото не си застраховал имота или си строил на място, за което е ясно като бял ден, че е свлачище, може да бъде наводнено от близка река, язовир и т.н. В такъв случай, обаче и застрахователят няма да ти застрахова имота... Е защо тогава държавата да плати с парите на всички, които още плащат данъци?! За да могат Андрешковци и *** да си живеят живота?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още